U Banskim dvorima održava se 48. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je, među ostalim, Privremeno izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2017. godini i Informacija o provedbi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku u Agrokoru.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo, između ostalog, na iznimni angažman vatrogasaca, vojske i policije u gašenju opožarenih područja u Dalmaciji, nadoknadu nastalih šteta, održavanje 4. Hrvatskih svjetskih igara u Zagrebu…

Zahvala gasiteljima požara

Vezano za napore u gašenju požara u Dalmaciji, posebice onih na splitskom području, predsjednik Plenković još je jednom zahvalio svima koji su uložili goleme napore u gašenju.

- Još jednom zahvaljujem požrtvovnim vatrogascima, vojnicima, policiji i svim građanima koji su se uključili u gašenje požara. Požar na području Splita krenuo u noći s nedjelje na ponedjeljak, od Tugara prema Strožancu, Podstrani, Žrnovnici te Donjem Sitnom i Gornjem Sitnom. Zatim se proširio prema Splitu i Mravincima te došao do kuća u samome Splitu. Pohvaljujem sve one koji su sudjelovali o obrani kuća.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-u-splitu-veliko-postovanje-i-zahvalnost-pozrtvovnosti-gasitelja-koji-su

Vojska na vrijeme angažirana

Dodao je da su kvalitetno surađivale županijske i lokalne vlasti te se angažirala Vlada RH.

- Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević je bio u ponedjeljak u Splitu. Posebno se angažirao oko obrane raketne baze u Žrnovnici. U svojim je aktivnostima anticipirao da bi požar - s obzirom na vremenske uvjete - mogao eskalirati. Kako kanaderi nisu mogli letjeti u ponedjeljak, na vrijeme je angažirao postrojbe Hrvatske vojske koje su prebačene iz Gospića u Split. Potom su angažirane u pomoći vatrogascima. Zahvaljujem, isto tako, ministru unutarnjih poslova dr. sc. Davoru Božinoviću koji je bio s postrojbama specijalne i temeljne policije. Zahvaljujem splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu, splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i svima koji su doprinijeli da se požar ugasi. 

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-gradjani-mogu-ostati-mirni-vatrogasci-policija-i-vojska-su-na-pravome-mjestu-22094/22094

Nadoknada šteta nastalih u požaru

Predsjednik Plenković je kazao da nije bilo ljudskih žrtava niti je izgorjela ijedna javna ustanova, niti strateški i infrastrukturni objekt.

- Izgorjelo je nekoliko kuća i vozila. Župan Boban će proglasiti elementarnu nepogodu, šteta će biti popisan i prijavljena. Mi ćemo s razine proračuna vidjeti kako na najprimjereniji način nadoknaditi nastalu štetu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-na-pozaristu-drzava-ce-naci-nacina-da-pomogne-ljudima-koji-su-u-pozarima-izgubili-imovinu/22085

Stabilizacija Agrokora

Vezano za prva tri mjeseca rada izvanredne uprave u Agrokoru - točka koja je na dnevnom redu današnje sjednice Vlade RH - predsjednik Plenković je naglasio kako je Vlada RH pridonijela stabilizaciji ove kompanije.

- Možemo slobodno reći i stabilnosti hrvatskog gospodarstva te financijskog sustava.

Mjere za demografsku obnovu

Prošli je tjedan u Banskim dvorima održana 2. sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske.

- Ponovili smo one mjere koje smo dosad donosili - a posebice uz vodstvo ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić i njenog ministarstva - koje se odnose na roditeljske naknade te na Zakon o stambenom kreditiranju. Kao i efekte porezne reforme - koji su u tom pogledu pridonijeli. Paket aktivnosti koji je bio na dnevnom redu i koje će ministarstvo razraditi, dat će doprinos rješavanju ovog ključnog pitanja.

https://vlada.gov.hr/vijesti/ministrica-murganic-gospodarski-rast-i-dobr...

Spoj domovinske i iseljene Hrvatske

U Zagrebu su otvorene 4. Hrvatske svjetske igre - amatersko sportsko natjecanje na kojemu sudjeluje više od 1.000 sportaša kako iz Hrvatske, tako i iz iseljene Hrvatske. Predsjednik Plenković je zahvalio Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, državnom tajniku Zvonki Milasu te Hrvatskom svjetskom kongresu.

- Više od tisuću Hrvata iz 31 zemlje je ovih dana u Zagrebu. To je jedan sjajan primjer spoja domovinske i iseljene Hrvatske, koji kod novih generacija naših sunarodnjaka - mnogih u prekooceanskim zemljama - razvija osjećaj pripadnosti sa svojom domovinom. Ali i osjećaj dijeljenja zajedničkih vrijednosti naše kulture i povijesti te razumijevanje Hrvatske u 2017. godini.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-nakon-niza-generacija-nasi-mladi-osjecaju-poveznicu-izmedju-domovinske-i-iseljene-hrvatske/22096ž

Zahvala pilotima kanadera

Na kraju, predsjednik Plenković još jednom je zahvalio pilotima kanadera koji su - istaknuo je - obavili nebrojene letove kako bi pridonijeli gašenju požara.