Uoči današnje međunarodne konferencije u Zagrebu „Izazovi upravljanja proračunom i fiskalna konsolidacija u Hrvatskoj“ - koju je organizirao njezin ured - naša eurozastupnica i stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić odgovarala je na pitanja okupljenih novinara. 

Zlatousti Grčić

Komentirala je, među ostalim, Grčićeva omalovažavanja onih koji istinito upozoravaju da Hrvatska više uplaćuje sredstava, nego što ih povlači iz EU fondova, njegove nove pokušaje varanja javnosti i glumljeni optimizam, katastrofalno lošu ekonomsku politiku Milanovićeve diletantske družine, moguće sankcije zbog neispunjavanja uvjeta iz procedure prekomjernog deficita...  

Odgovore Ivane Maletić možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njezine ključne poruke: 

O GRČIĆEVU PARALELNOM SVEMIRU

Nisam se nimalo osjetila prozvana Grčićevim riječima „da se mnoge stvari manipuliraju u političke svrhe i da nije istina da RH uplaćuje više novca no što povlači iz nacionalnih fondova“. Grčić spominje Nacionalni fond koji sam ja uspostavljala, a koji je prvenstveno za pretpristupne programe pomoći. Sve predujmovi koji su uplaćeni - uplaćeni su u državni proračun! A ne više u Nacionalni fond. Projekti nisu realizirani, a to pokazuju (i) rebalansi proračuna. Pitanje je hoće li se uopće realizirati preostalih 1,7 milijardi kuna projekata, jer je sada realizacija samo 700 milijuna kuna. To je vrlo jasna računica! Planirani su prihodi od 1,7 milijardi, a uplatili smo više od tri milijarde. Grčić govori o priljevima i odljevima - kada se uzmu u obzir svi predujmovi, naše uplate su u ovom trenutku veće. Imamo konkretne tablice, a bilo bi dobro da i Grčić objavi tablice pa da vidimo što računa u priljeve, a što u odljeve! I kako to on dolazi do pozitivnog rezultata?! 

O SDP-ovu SINDROMU NEUSPJEŠNOSTI

Jedan dio projekata prijavljenih za financiranje iz Junckerova plana neće uspjeti dobiti sredstva jer je jedan od uvjeta privlačenje privatnih investitora. A mnogo Grčićevih projekata je vezano za javnu infrastrukturu i neće biti zanimljivi za Junckerov plan. Što se tiče razine pripremljenosti, na listi je Vlada za neke napisala da se neće moći realizirati do 2017. godine. Ti će projekti biti automatski eliminirani! Veliki dio navedenih projekata ostale države uopće nisu htjele stavljati na svoje popise. Mnogo je bolje financirati te projekte iz EU fondova, nego iz Junckerova plana - jer je riječ o kreditima. Lista projekata je, dakle, poprilično promašena!

O MOGUĆIM SANKCIJAMA 

Poruke Europske komisije o ekonomskoj politici kombinacija su investicija, strateških i strukturnih reformi te pametne fiskalne konsolidacije. RH mora u kontekstu ta tri stupa pronaći najbolja rješenja. Hrvatska se zbog neuspješne vlade nalazi pred zidom - pred bankrotom! Na samom smo dnu svih ljestvica i krajnje je vrijeme da se trgnemo. No to može učiniti jedino vlada koja zna što treba napraviti - koja ima jasan i konkretan plan. Problem Milanovićeve vlade je nerealizacija - neki plan ili propis donesu, a onda ga ne ostvare. Nečinjenje ove vlade je kontinuirano i to se mora promijeniti. EK je najavila stroži monitoring  - dva puta godišnje! Hrvatska bi - ako ponovno ne odgovori na pitanja ili preporuke EK - mogla biti kažnjena uskraćivanjem sredstava iz EU fondova. To je krajnja mjera koju će EK upotrijebiti! 

STRANI I DOMAĆI EKSPERTI

Na konferenciji su izlaganja - osim naše Ivane Maletić - imali i uistinu ugledni europski gosti: zamjenik glavnog direktora Glavne uprave za ekonomske i financijske poslove Europske komisije (EK) Servaas Deroose, direktor Opće uprave za proračun EK-a Eric Paradis, ekonomski analitičar Tomáš Meravý (Slovačka), direktor slovenskog Instituta za makroekonomske analize i razvoj Boštjan Vasle. 

O teškoj situaciji u Hrvatskoj izlagao je predsjednik HDZ-ovog Odbora za financije (i docent na Ekonomsku fakultetu u Zagrebu) dr. sc. Tomislav Ćorić. O čemu više sutra na našem webu.

http://issuu.com/ivanamaletic/docs/plakat_konferencija_budget_plavo_hr/1?e=9048185/10415679