Buduća predsjednica RH i iz sinoćnjeg je duela na RTL-u izašla kao pobjednica. I dok se Milanovićev kandidat Josipović nemušto pozivao na svoja fantomska „postignuća“ - dok BDP pada 12 kvartala zaredom! - Kolinda Grabar-Kitarović dominirala je snažnim argumentima, državničkim nastupom, dosljedno i jasno izlažući stavku po stavku svog programa „Za bolju Hrvatsku“. 

Narod ZA predsjednicu! 

Još jedan korak prema trijumfu 11. siječnja! Još jedan korak prema žuđenom zaokretu, prema konačnom odlasku predsjednika koji - osim jeftinih podmetanja i skretanja pozornosti s gospodarsko-socijalno katastrofe za koju je suodgovoran - nema što ponuditi hrvatskom narodu. Narod želi bolju predsjednicu za bolju Hrvatsku!

Prenosimo glavne naglaske iz odgovora i replika buduće predsjednice:

O šutljivom Josipoviću i nesposobnoj Vladi

Citirala bih Josipovićeve riječi iz prvog intervjua nakon što je stupio na dužnost: „Iako nemam ovlasti nad ekonomijom, mogu pokretati inicijative“. Ima puno ovlasti koje Josipović nije iskoristio! Prvo, pozvat ću i prozvat ću Milanovićevu vladu na odgovornost. Zatražit ću sazivanje tematske sjednice Vlade o teškome gospodarsko-socijalnom stanju i vidjeti ima li g. Milanović ikakvo rješenje. Ako ga nema - onda neka jednostavno ostavi prostor onima koji znaju, mogu i hoće! Jer, Hrvatska si više ne može priuštiti nijedan novi dan s ovom nesposobnom i bešćutnom vladom. A Josipović je sukrivac jer je šutio i podržavao ih svih ovih godina.

Josipović - drugo lice Milanovićeve vlade

Predsjednicu RH treba birati izravno jer je bitno upravo to što je ona glas naroda, što govori u ime naroda i što je izvanstranački arbitar. Za razliku od Josipovića - koji je samo drugo lice devalvirane kovanice SDP-ove vlasti - treba nam predsjednica koja ima svoje ja, koja se već dokazala da je neovisna, da zna što želi, da ima viziju i program. 

Josipović - zdušno uz Milanovića 

G. Josipoviću, Vi ste posljednja osoba koja mi može govoriti da sam „sjedila u Vladi koja je opljačkala Hrvatsku“. Vi apsolutno znate da nisam sudjelovala ni u kakvim koruptivnim aktivnostima i da sam izašla iz Vlade Ive Sanadera. Za razliku od toga - Vi i dalje stojite uz Vladu Zorana Milanovića i zdušno je podržavate.

Odlikovanja samo podobnima

Odlikovanja su se dosad više dijelila podobnima, nego sposobnima. To treba mijenjati. Građani se moraju više uključivati u proces i sugerirati tko bi odlikovanja morao dobiti. Ima jako puno heroja za koje ne znamo. 

Stop grijehu nečinjenja

Ne bih dopustila Vladi nijedan jedini kvartal s negativnim BDP-om - odmah bih zatražila sazivanje sjednice Vlade. Raspravili bismo o gospodarskom i socijalnom stanju! Iskoristila bih polugu koju ima predsjednica na raspolaganju - sazvala bih Savjet za gospodarstvo i predložila inicijative Vladi da vidimo kako možemo krenuti dalje. Ne bih čekala nijednog trenutka. Poznata sam kao osoba koja stvari ne ostavlja za sutra. I po cijenu toga da se nekome zamjerim - uvijek ću reći svoje mišljenje! To ste mogli vidjeti i u ovoj kampanji. Kao predsjednica moram biti izvanstranačka i iznadstranačka. Moram brinuti o dobrobiti građana i biti njihov glas.

Na temelju čega tražite novi mandat?!

G. Josipović ne zaslužuje novi mandat, jer u pet godina nije učinio apsolutno ništa - pet godina je šutio. Vrijeme njegove vlasti je pet najgorih godina u povijesti Hrvatske kada je riječ o gospodarstvu, siromaštvu, broju blokiranih i deložiranih osoba. Nije koristio ustavne ovlasti - nije htio ili nije želio. Ne znam temeljem čega traži novi mandat? Hrvatskoj treba osoba koja ima program, hrabrost, odlučnost i viziju. Pročitala sam vrlo detaljno program g. Josipovića i u njemu ne vidim izlazak iz sadašnje krize. Ustavne promjene ne mogu otvoriti nova radna mjesta, riješiti pitanje siromaštva i nahraniti ljude. Za to su nam potrebne duboke promjene!

Govor mržnje iz Josipovićeva stožera!

Kada je riječ o govoru mržnje, ogradila sam se svih izjava koje idu prema tome da se dijeli ovaj narod. No nisam čula g. Josipovića da se ograđuje od izjava svog savjetnika koji je naše branitelje prozvao Ku Klux Klanom, ni od dr. Horvata iz Varaždina koji je rekao „da je četrdesetpeta trajala malo duže, devedesete se ne bi ni dogodile“! Kao ni od Milanovića koji HDZ naziva „zločinačkom organizacijom“.

Predsjednica svih građana!

Bit ću predsjednica svih građana Hrvatske. Obraćam se svim građanima, poznato je da ljude ne dijelim na ljevicu i desnicu. Ni na naše, ni na njihove. Obraćam se svima koji žele bolji život, gospodarski napredak i bolju socijalnu situaciju. Ne dijelim ljude ni po kojem načelu i ne dodvoravam se ničijim biračima. Bitno je da ljudi prepoznaju program „Za bolju Hrvatsku“ koji nudi konkretne mjere - rad, red, hrabrost, viziju i državništvo, a ne apstraktne promjene Ustava. 

Za moratorij na ovrhe!

Ja sam za reforme da državna uprava bude učinkovita, servis građana, ali i za mjere koje će donijeti promjene odmah i sada. Primjerice, moratorij na ovrhe građana koji su trenutačno bez posla. 

Novac ZA potrebite

Tražimo načine kako da višak novca iz kampanje usmjerimo najpotrebitijima. Vjerujem da postoje načini ako vlada ima volju za to. Voljela bih da taj novac ode potrebitima i da nas Vlada sasluša barem u tom segmentu. Ja taj novav vraćam u proračun, no oni ih mogu iz proračunske zalihe isplatiti nekome kome je to uistinu potrebno.

Rekordni broj deložacija i ovrha

Tvrdim da g. Josipović opet obmanjuje narod. Nije on taj koji je donio ustavne promjene koje su omogućile nezastarijevanje pretvorbenog kriminala, privatizacije i ratnog profiterstva. Tu  borbu započeo je HDZ, a, s druge strane, u mandatu Ive Josipovića bilo je više ovrha i deložacija nego u cijeloj povijesti moderne Hrvatske!

Racionalizacija Ureda Predsjednika

Trošak od 43 milijuna kuna sigurno se može smanjiti za 10 milijuna. Želim preseliti Ured Predsjednika, radila sam u Visokoj ulici i mislim da je taj kompleks savršen. A kada je riječ o počasnoj bojni, tih nekoliko satnija koje se bave raznim poslovima - za njih treba naći bolji posao u Oružanim snagama. Josipović je jedini predsjednik u Europi kojeg štiti vojska! A kada je riječ o smanjenju troškova - imam konkretne planove. A što se tiče mojih predsjedničkih savjeta, oni će biti isključivo na volonterskoj osnovi.

Ponosna na svoj rad!

U vladi Ive Sanadera bilo je i dobrih i loših stvari - nažalost, bila je korupcija. Tada nisam znala za nju. Da sam znala, progovorila bih o njoj. Vlada Zorana Milanovića je apsolutno najgora vlada u hrvatskoj povijesti. U vrijeme prve Vlade u kojoj sam bila - od 2003. do 2008. - gospodarski rast je bio od 4 do 5,2 posto, započeli smo pregovore s EU, krenuli smo prema NATO-u, ušli smo u članstvo Vijeća sigurnosti UN-a, broj nezaposlenih bio je za 200 tisuća manji nego danas. Imali smo gospodarski rast, zapošljavanje, definitivno smo imali bolji život u Hrvatskoj.

I Sinčićevi glasači žele promjene!

Obraćam se apsolutno svim biračima RH. Bilo bi licemjerno obraćati se samo biračima g. Sinčića. Vjerujem da će svi birači u mom programu prepoznati ono što nudim, a to je bolji život u boljoj Hrvatskoj. Briga o čovjeku i borba protiv siromaštva ono je oko čega smo se g. Sinčić i ja složili. 

ZA punu ravnopravnost Hrvata u BiH!

Ne želim se miješati u unutarnje stvari susjedne države, ali ustavna je obveza štititi prava Hrvata izvan Hrvatske, posebno hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini - bez čije ravnopravnosti neće biti ni BiH. Podržat ću svako rješenje koje zastupaju legitimni predstavnici Hrvata u BiH. 

ZA rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom!

Pozvala bih na inauguraciju Tomislava Nikolića i iskoristila priliku da razgovaramo o otvorenim pitanjima. Jedno od najtežih je ono nestalih osoba, a potom i arhiva, povrata imovine i granice.  

Josipovićeva servilnost prema Beogradu

Rezultate odnosa sa Srbijom ne vidim, jer ne mogu se idilični odnosi između pojedinih dužnosnika RH i Srbije preslikavati na međudržavne odnose. Ponavljam, oni su daleko od idiličnih. 

Šutnja na šutnju Beograda

Vama g. Josipoviću i vašoj vladi je trebalo nekoliko dana da se u situaciji puštanja Šešelja na slobodu uopće snađete. Istog se trenutka trebalo od njegova govora mržnje ograditi!

BDP 12 kvartala u padu - Josipović o „konkretnim mjerama“

Ne znam zašto bi sjednica Vlade bila „sukob“?! Ono što ću ja kao predsjednica RH učiniti  - prvo ću pozvati Zorana Milanovića na suradnju, da razgovaramo o tome u kakvom se stanju RH nalazi. Ne znam čime su urodile vaše navodne „konkretne mjere i potezi“ jer, evo, BDP pada već 12 kvartala. The Economist i svi drugi relevantni čimbenici u svijetu kažu da smo među najgorim državama. 

Narod traži promjene

Što spomenuti nego činjenicu da po članku 94. Ustava RH predsjednik brine za redovito i usklađeno djelovanje, kao i za stabilnost državne vlasti. U odnosu na premijera Milanovića i njegovu vladu koji su Hrvatsku doveli do ruba ponora, predsjednik mora biti puno odlučniji. Mora pozivati i prozivati na odgovornost i mora ih pitati što je to što vi, dame i gospodo, namjeravate učiniti za ovu državu da nas izvučete iz krize, da nas maknete s ruba ponora za koji 90 posto hrvatskih građana smatra da smo se u njemu našli!

Stop poreznoj represiji!

Smanjenjem poreza i boljom poreznom politikom koja mora biti pravedna može se povećati prihodovna strana, a onda dolazi i do korekcije rashodovne. To ću postići inicijativama. Zbog toga nam i služi gospodarski savjet - koji ću imati kako bi mi predlagao inicijative koje ću upućivati Vladi kako bi bolje radila svoj posao.

Nepovlačenja novca iz EU fondova

Što je s 11,5 milijardi kuna iz EU fondova koje Vlada ove godine nije uspjela povući? To su veliki novci! A nisu ih uspjeli povući jer su maknuli sposobne i doveli podobne. Jednostavno, nisu u stanju napraviti programe temeljem kojih bi se raspisali natječaji!

Obespravljeni branitelji

Meni je uistinu žao branitelja koji već 2,5 mjeseca prosvjeduju pred Ministarstvom. Bila sam nekoliko puta kod njih i vjerujte mi - nikome se ne sjedi na toj hladnoći, a da za to nema stvarnih razloga. Oni očekuju rješavanje svojih problema i potpuno stojim uz njih. Više od 80 posto branitelja ima mirovinu manju od 2.400 kuna. Da sam predsjednica, bila bih ondje svakog dana i razgovarala s Milanovićem dok se problem ne riješi. Nesposobna i bešćutna Vlada jednostavno ne razumije što ti ljudi traže.

Branitelji nisu manipulirani i molim Vas, g. Josipoviću, da još jednom odete među te ljude i vidite koji su njihovi stvarni problemi. A neprestano vraćanje u prošlost i optuživanje neke druge vlade neće pomoći rješavanju sadašnjih problema - ni branitelja ni nezaposlenih.

ZAVRŠNA RIJEČ: Neću šutjeti - govorit ću u vaše ime!

Pozivam sve hrvatske državljane da izađu na izbore 11. siječnja. Tog datuma ne biramo samo predsjednicu, već i smjer u kojem će ići Hrvatska. Devedeset posto građana kaže da Hrvatska ide u krivom smjeru, stoga ako mislite da danas živite bolje nego prije pet godina, onda podržite sadašnje stanje. Ako želite zaokret, gospodarski rast, socijalnu stabilnost, europski integriranu Hrvatsku - onda darujte povjerenje meni! Imam snagu, hrabrost i liderstvo! Neću šutjeti, govorit ću u vaše ime i bit ću vaša predsjednica!