Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je - nakon predstavljanja kandidata HDZ-a za VI. Izbornu jedinicu u Velikoj Gorici - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Izjavu predsjednika Plenkovića možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O NACIONALNIM MANJINAMA

Kao predsjednik HDZ-a jučer sam u Hrvatskom saboru razgovarao sa zastupnikom Stevom Culejem. Ja osobno, i HDZ kao stranka, izuzetno držimo do poštivanja prava nacionalnih manjina. Rekao sam da je to ponašanje nedopustivo. Takve komentare na Facebooku, koji je jedan specifičan oblik komuniciranja, neću tolerirati. Rekao sam g. Culeju da se to više ne smije ponoviti. Izražavam žaljenje za takav post. Ispričavam se g. Veljku Kajtaziju ako se na bilo koji način našao povrijeđen. To nije stav HDZ-a, ni moj osobni stav. Otvoren sam za suradnju sa svim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, osobito s romskom. Sve ono što je Vlada proteklih godina radila u planovima za integraciju i poticanje romske manjine u skladu s najvišim standardima - i Vijeća Europe i Europske unije - Vlada u kojoj će HDZ imati glavnu ulogu će sigurno nastaviti.

O SLUČAJU ŠEŠELJ

Bio sam autor Rezolucije Europskog parlamenta krajem 2014. - kada je, po mom dubokom uvjerenju, grubo pogriješio sudac Raspravnog vijeća Haškog suda Antonetti, koji je donio odluku o puštanju Vojislava Šešelja iz zdravstvenih razloga u Srbiju. Vidjeli ste njegovo ponašanje nakon povratka u Srbiju - provokacije, govor mržnje… Sve ono što je bila njegova retorika u vrijeme agresije Miloševićeva režima na Hrvatsku, on je ponovio i tako nas vratio više od 20 godina nazad. On bi puno ozbiljnije trebao voditi računa o tome da je glavni tužitelj Brammertz uložio žalbu na odluku prvostupanjskog vijeća. Siguran sam da će drugostupanjsko vijeće u slučaju Šešelj donijeti ispravnu odluku - jer je on jedan od onih odgovornih za ratne zločine na području Hrvatske, protjerivanje Hrvata iz Vojvodine, poticao je na najgori način ono što se događalo u istočnoj Slavoniji. To Hrvatska neće zaboraviti. Njegove provokacije sada ocjenjujem nebitnim.