Provest ćemo reforme - bez HDZ-a ne može biti ove Vlade. Jako mi je žao što je u hrvatskom javnom prostoru došlo do manipulacija o jutrošnjem telefonskom razgovoru. Ponovit ću: G. Orešković je zvao g. Webera, a ne obrnuto! - istaknuo je, između ostalog, danas u Središnjici HDZ-a u izjavi za brojne okupljene novinare ministar vanjskih i europskih poslova (i međunarodni tajnik HDZ-a) dr. Miro Kovač.

Izjavu dr. Kovača možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O TOBOŽNJIM „PRITISCIMA NA HDZ“

Razgovarao sam danas s g. Manfredom Weberom, predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu. A sinoć sam razgovarao s predsjednikom EPP-a g. Josephom Daulom - bio je začuđen kad sam mu rekao da su se pojavile informacije u hrvatskom tisku o postojanju nekakvih „pritisaka prema HDZ-u“. On je rekao - HDZ je član EPP-a i samostalan u donošenju odluka koje se tiču hrvatske politike.

O MANIPULACIJAMA U MEDIJIMA

Mi smo glavni čimbenik u ovoj Vladi - imali smo u kampanji potporu EPP-a. Te imamo potporu za reformsku agendu u Hrvatskoj. G. Weber je jutros dobio poziv premijera Tihomira Oreškovića. On se odazvao - jer ga zove predsjednik Vlade u kojoj je HDZ glavni čimbenik. G. Orešković je, naime, dobio mandat predsjednika Vlade jer ga je HDZ predložio. I g. Weber je bio začuđen da su se pojavile informacije u tisku o tom telefonskom razgovoru. Maloprije mi je rekao da europski pučani imaju svog partnera u Hrvatskoj - on je HDZ. A drugi je partner HSS. Mi smo ti koji komuniciramo s pučanima. Provest ćemo reforme - bez HDZ-a ne može biti ove Vlade. Jako mi je žao što je u hrvatskom javnom prostoru došlo do manipulacija o tom jutrošnjem telefonskom razgovoru. G. Orešković je zvao g. Webera, a ne obrnuto. Partner EPP-u je HDZ. Samostalno odlučujemo o politici koju ćemo provoditi - stranka smo koja suoblikuje politički život EPP-a.

O PUPOVČEVIM IZJAVAMA

Ne želim sudjelovati u spekulacijama. Stranka smo koja osigurava političku stabilnost, radimo strukturirano. Mi smo ti koji samostalno odlučujemo o sebi.