Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković dao je - nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora akademikom Željkom Reinerom i predstavnicima Mosta - izjavu za brojne okupljene novinare. Izjavu je, također, dao i čelnik Mosta Božo Petrov.

Izjave možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne Plenkovićeve poruke:

O PARTNERSKOJ SURADNJI

Upravo smo završili sastanak s kolegom Petrovom i ostalim našim kolegama iz Mosta. Dogovorili smo - u suradnji s predsjednikom Hrvatskog sabora akademikom Željkom Reinerom - hodogram aktivnosti koje se odnose na konstituirajuću sjednicu Sabora te dinamiku u idućem tjednu.

Želimo da se u okviru dnevnog reda ove sjednice na početku donesu svi zakoni koji su potrebni prije formiranja Vlade. U dnevni red uvrstit ćemo i zakonske prijedloge koje smo usuglasili s Mostom, a bili su dio paketa pregovora. Potvrdili smo okvir suradnje - stabilan je, čvrst i partnerski. Odražava naš dijalog vođen u protekla tri tjedna.

O IZGLASAVANJU VLADE

Mostova jamstva se odnose na nekoliko zakonskih prijedloga. Neki od tih zakonskih prijedloga su sasvim jasni i ne zahtijevaju pretjerano široku javnu raspravu. Drugi su zahtjevniji i složeniji - imaju veće učinke pravnog i gospodarskog karaktera. Intencija je ostaviti dovoljno vremena svim zastupnicima u Hrvatskom saboru da im već danom konstituiranja prijedlozi zakona budu dostupni - kako bi mogli steći uvid u cilj i smisao tih zakona. Važno je da ovaj načelni dogovor - bez obzira na dinamiku rasprave - u utorak ili srijedu omogući glasovanje o povjerenju Vladi.

O SABORSKIM ODBORIMA

Tijekom sutrašnjeg dana razgovarat ćemo s predstavnicima oporbenih stranaka - kako bismo dogovorili čitav paket koji se odnosi na saborske odbore. Točnu, dakle, distribuciju koliko predsjednika odbora pripada većini, a koliko oporbi. Tako da se taj cijeli paket izglasa u petak. To bi bila dobra praksa i stabilnost - kako bi saborska radna tijela mogla donijeti odgovarajuće zaključke o pojedinim zakonskim prijedlozima.