Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u Središnjici HDZ-a odgovarao na pitanja brojnih novinara. Komentirao je, među ostalim, nastavak razgovora s novim mandatarom i Mostom, smanjenje plaća dužnosnicima i zastupnicima, sastavljanje stručne i reformske vlade…

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O BROJU MINISTARSTAVA

Još se ne zna koliko će biti ministara. U ponedjeljak počinjemo razgovore o broju ministarstava, a onda nekoliko dana nakon toga ćemo ići s konkretnim imenima. Ono što je bitno je da će vlada biti reformska i stručna. Bez obzira na stranačku pripadnost i pripada li uopće osoba kojoj stranci - svačiji prijedlog morat će se dobro obrazložiti. Nisam s Božom Petrovom razgovarao o broju ministarstava. Rekao sam da to može biti irelevantno, jer bitna je kvaliteta. Hrvatska nema vremena za gubljenje s lošim kadrovima. Tko predloži dobre ljude, dobrodošao je.

O RAZGOVORIMA S MANDATAROM

S mandatarom razgovaramo o općim načelima i smjernicama. Imat će punu potporu, doista je stručan čovjek u segmentu koji nam je sada nepotrebniji - financije, gospodarstvo, poduzetništvo. U kontaktu smo svaki dan, priprema se i jedva čeka početi raditi. Radit ćemo užurbano i kvalitetno. Ovo je sad vrijeme kada nema odmora i dogovorit ćemo se sve što trebamo dogovoriti u dva do tri tjedna.

O SMANJENJU PLAĆA

U kampanji sam već govorio da bi trebalo smanjiti plaće dužnosnicima i saborskim zastupnicima u visini od 25 do 30 posto. To je ušteda od otprilike 25 milijuna kuna, no vrijeme je da na simboličkoj razini pokažemo da moramo svi skupa štedjeti. Plaće ministara i zastupnika u odnosu na kolege u drugim zemljama su male, no u odnosu na prosječnu plaću hrvatskog građana su velike. Vrijeme je da svi skupa podnesemo težinu ovog trenutka i da se izvučemo iz ove loše situacije. I hoćemo - optimist sam!

O MILANOVIĆEVIM ISPADIMA

Milanovićev govor je nepristojan, za njega nema mjesta u javnom političkom govoru. On je čovjek koji je izgubio sve svoje bitke koje je mogao izgubiti u posljednje četiri godine. Treba znati gubiti i u gubitku biti pošten i objektivno procijeniti. On bi najradije mijenjao narod, ali on mora mijenjati sebe. Hrvatskoj je potrebna i ljevica i desnica. Nadam se da će se i SDP jednog dana oporaviti. Priželjkujemo jednog dana pravu domoljubnu hrvatsku socijaldemokraciju.