Predsjednik Hrvatske stranke prava Danijel Srb danas se u zagrebačkom hotelu Sheraton susreo s predsjedničkom kandidatkinjom HDZ-ove koalicije Kolindom Grabar-Kitarović te joj otvoreno pružio potporu u drugom krugu predsjedničkih izbora. 

Protiv Josipovićeve „politike regiona“

Donosimo u cijelosti izjavu Danijela Srba:

Želim naglasiti da je HSP nezadovoljan s dosadašnjom vanjskom politikom, ali i s politikom obrane i nacionalne sigurnosti zadnjih godina. Vanjska politika je bila previše regionalno orijentirana. A da se pritom nije poboljšao položaj Hrvata u Vojvodini, kao ni naših sunarodnjaka u BiH. To apsolutno treba mijenjati! 

Osim toga, očekujemo promjenu i razvoj hrvatskoga obrambenog i sigurnosnog sustava, a to je  upravo gospođa Grabar-Kitarović najavila. To je ono što HSP podržava i smatra iznimno važnim. Izražavam našu punu potporu gospođi Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora. Pozivam sve naše članove i simpatizere da iziđu na izbore i daju joj potporu.

ZA punu ravnopravnost Hrvata u BiH! 

Potom se brojnim novinarima obratila i buduća predsjednica RH koja se zahvalila Srbu i HSP-u na potpori te istaknula svoj cilj: 

- Želim ujediniti Hrvatsku, da se prestanemo dijeliti i da zajedništvom nađemo rješenje za izlazak iz ove duboke socijalne i gospodarske krize. Također, hrvatska je vanjska politika loše definirana, posebice kada je riječ o našim susjednim državama. Moramo se čvršće zalagati za prava Hrvata i inzistirati da ona budu jednaka pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Što se pak tiče BiH, moramo se nepokolebljivo zauzeti za punu konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH.

Definirati granicu sa Srbijom!

Kolinda Grabar-Kitarović potom je naglasila da će se čim postane predsjednica RH snažno založiti za rješavanje svih otvorenih pitanja s našim susjedima:

- Treba ozbiljno shvatiti Šešelja i njegovu velikosrpsku retoriku, kao i činjenicu da je Srbija nedavno održala vojne vježbe s Rusijom blizu hrvatske granice. Potrebno je razgovarati sa Srbijom i napokon definirati granicu. Naravno, nitko ne želi izazivati incidente, ali na prvom će mi mjestu uvijek biti zaštita hrvatskih interesa.