Svi razgovori s Mostom su otvoreni. Inzistirali smo na stručnosti i reformama. Bili smo u tome dosljedni! - istaknuo je, između ostalog, potpredsjednik HDZ-a (i karlovački gradonačelnik) Damir Jelić u javljanju uživo ispred Središnjice za RTL Danas.

Razgovor s potpredsjednikom HDZ-a Jelićem - koji je vodio novinar Petar Panjkota - pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O mandataru

Podsjećam da smo inzistirali na dva „da“ i dva „ne“. Prvo „da“ su bile reforme, a drugo stručnost. Dva „ne“ su bile fotelje i tripartitna vlada. Da, razgovarali smo o tome, a bit će razgovora i sutra.

O pritiscima na Most

Kada će Most izići s informacijama o imenima tko je radio pritisak na njih, dopustite im da o tome odluče. Činjenica je da je cijelo vrijeme bilo prljavština. Mi smo to nazvali metaforom -lov na glave, koji nije ni u jednom trenutku prestao i to je jasno. S naše strane imate vjerodostojan stav od samoga početka. S istim stvarima - koje su dokumentirana kroz naša pisma - bili smo spremni ići u oporbu, a jednako tako spremni smo preuzeti odgovornost za Hrvatsku zajedno s Mostom. Kad me pitate o pritiscima na članove Mosta, to sam saznao iz javnosti, a jedan dio Domoljubne koalicije iz razgovora s članovima Mosta. Mogli ste samo pratiti RTL i vidjeli biste da su pritisci gotovo kontinuitet koalicije Hrvatska raste. 

O dosljednosti i poštenju

Svi razgovori s Mostom su otvoreni. Inzistirali smo na stručnosti i reformama. Bili smo, naime, u tome dosljedni. A konflikt je u sljedećem - onaj tko nije provodio reforme i onaj tko želi reforme, e tu je kontradikcija. To što sada pričaju iz koalicije Hrvatska raste je prošlost - nelogično je da netko tko uopće nije provodio reforme sada traži odjednom da se one počnu provoditi. Inzistiram na našoj dosljednosti - bili smo principijelni. Ono što je najbitnije jest da je predsjednik Tomislav Karamarko s poštenjem pokazao - a to nije poznato u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti - da je s jednim „da“ mogao dobiti fotelje, a mi smo bili spremni s jednim pismom reći „ne“ i ići u oporbu. Kao što smo spremni preuzeti odgovornost za sudbinu Hrvatske. Krajnje je, dakle, vrijeme da se formira vlada.

SLUŽITI SVOME NARODU

Potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić uživo se, također, javio i za Dnevnik Nove TV. S njim je razgovarala novinarka Barbara Štrbac.

- Došli smo do pozicije kada se uvidio naš pošteni stav. Od početka smo smatrali da tripartitna vlada ne bi bila učinkovita za Hrvatsku. Mogli smo reći „da“ i dobiti sedam ili osam ministara. No, nama to nije bitno - u ovoj teškoj situaciji bitno je služiti Hrvatskoj. Da ona bude bolja! Zato smo rekli „ne“ tripartitnoj vladi. Sada je i Most na potpuno istom stajalištu - idemo pokušati složiti ono što je najbolje. Jer, uistinu hrvatskom je narodu već dosta. Dakle, vlada bi trebala biti stručna i reformska. Nitko nije iznad Hrvatske i nema svetih imena. 

Intervju u cijelosti možete pogledati na: