Nakon uspješne Klauzure u Umagu, buduća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je jučer Poreč gdje je obišla volontere na štandovima na kojima se prikupljaju potpisi za njezinu kandidaturu. Družila se s njima, kao i s brojnim građanima koji su joj potpisom došli iskazati potporu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-s-klauzure-pobjedujemo-josipov...

Ne mare za 12. pad BDP-a

Odgovarajući na pitanja okupljenih novinara, komentirala je, među inim, nesposobnu i ignorantsku SDP-ovu vladu koju uopće nije zabrinuo novi pad BDP-a, kao i Milanovićeva kandidata Josipovića koji je zbog grijeha nečinjenja suodgovoran za gospodarsku katastrofu:

- Josipović je sukrivac za krizu jer je prešutno pomagao premijeru Milanoviću i njegovoj vladi u vođenju Hrvatske u propast. Stanje u gospodarstvu je vrlo teško, BDP pada 12. kvartal zaredom, nezaposlenost raste, konkurentnost je loša, a Hrvatska je na zadnjem mjestu po svim razvojnim tablicama EU.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-ako-sdp-ova-vlada-nema-rjesenj...

Gluhi na sva upozorenja

Kao jedan od prvih poteza kada postanem predsjednica - najavila je Grabar-Kitarović - zatražit ću sazivanje sjednice Milanovićeve vlade kako bi se analiziralo učinjeno, ali i raspravilo kako dalje:

- Vlada ne čini ništa, ignorira čak i upozorenja koja dolaze od međunarodnih institucija poput Europske komisije i MMF-a. Nesposobni su riješiti probleme. Nakon sazivanja sjednice, od članove Vlade bih tražila da odstupe, da prepuste mjesto onima koji i mogu i žele i hoće.

Josipović u nekoj drugoj krizi…

Kao što je već mnogo puta istaknula, Grabar-Kitarović je ponovila da se Hrvatska ne nalazi ni u kakvoj ustavnoj krizi, nego u vrlo teškoj i dubokoj gospodarskoj krizi:

- Ne nudim promjene hrvatskog Ustava, nego svoj program temeljim na hrvatskoj stvarnosti, odnosno na vrlo teškome gospodarskom i socijalnom stanju u državi. Ono se ne može riješiti nikakvim ustavnim promjenama, nego drugim zahvatima i inicijativama, a koje sam iznijela u pet točaka svoga predsjedničkog programa.

Pet godina bačenih u vjetar

Josipovićeve isprike za nečinjenje - da predsjednik nema ovlasti - odavno su potrošene jer ih itekako ima, samo ih ne koristi! Stoga je Grabar-Kitarović naglasila da predsjednik države ima legitimitet te ulogu od velike važnosti - onu nadstranačkog i izvanstranačkog arbitra:

- Uvijek sam isticala te i dalje ističem da je Josipović mogao učiniti puno više: jedna od ustavnih ovlasti jest i osigurati dobro funkcioniranje i povezanost svih spona državne vlasti. Rad vlade njegova je briga, stoga ako ona ne radi kako treba - mora je pozvati na odgovornost.

U rodnom Grobniku

Nakon obilaska Poreča, gdje je bila i na svetoj misi u Eufrazijevoj bazilici, buduća predsjednica RH posjetila je rodni Grobnik. Pozdravila je svoje volontere, družila se s brojnim sugrađanima, među kojima su bili i njezini roditelji. Snažne poruke podrške iz rodnog mjesta - kao i diljem Lijepe naše!