U gradu Sinju danas je održana jubilarna 300. Sinjska alka - tradicionalna viteška igra nadaleko poznata i jedinstvena u Europi. U Sinju je danas bilo izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom. 

Po dolasku u grad u dolini rijeke Cetine, predsjednik Karamarko podružio se s mnogobrojnim građanima koji su ga - kao i u svim mjestima gdje dođe - dočekali s golemim oduševljenjem, zaustavljali, fotografirali se s njim…

Uoči početka same viteške igre, predsjednik Karamarko pribivao je pak tradicionalnom vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima.

Ovacije Karamarku

Točno u 17 sati otpočela je slavna viteška utrka. No, prije samog početka, prema tradiciji, vojvoda Ante Vučić održao je uvodni govor tijekom kojega je pozdravio predsjednika Karamarka, na što je publika reagirala snažnim pljeskom i ovacijama. 

Nešto prije 19 sati završen je natjecateljski dio, a slavodobitnik ovogodišnje 300. Sinjske alke je alkar Frano Ivković. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uručila je ponosnom alkaru slavodobitni štit. 

Predsjednik Karamarko na svojoj Facebook stranici - valja istaknuti - čestitao je svima koji su svojom požrtvovnošću i vrijednim radom ostvarili da se nastavi ova hrvatska tradicionalna viteška igra, a posebno je čestitao pobjedniku:

- Čestitam Frani Ivkoviću na osvajanju jubilarne 300. Sinjske alke, ali i svima koji su svojim trudom, radom i žrtvom omogućili da se ova tradicionalna hrvatska manifestacija održi 300. put od 1715.  

ALKA - PREZNAČAJAN DOGAĐAJ

Uoči viteške igre, predsjednik Karamarko odgovarao je pak na pitanja mnogobrojnih novinara. Prije svega, osvrnuo se na prošlogodišnju Sinjsku alku kada je Kolinda Grabar-Kitarović pozdravljena gromoglasnim pljeskom. A - kao što se sjećate - u izjavi za medije predsjednik Karamarko je upravo prošle godine u Sinju poručio da će slavodobitni štit ovogodišnjem pobjedniku uručiti - predsjednica RH. Upravo je to bilo i jedno od pitanja novinara, na koje je predsjednik Karamarko odgovorio kratko i jasno:

- Nisam to rekao jer sam vidovit, nego zato što dotadašnji predsjednik Josipović nije dobro radio svoj posao i što se to i na ovom mjestu u Sinju moglo osjetiti prema raspoloženju naroda.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/uoci-sinjske-alke-iduce-ce-godine-pr...

Donosimo ostale ključne poruke:

O GLASU NARODA

Alka je prije svega mjesto na kojem i s kojeg progovara narod. To je uvijek tako bilo. Druga je stvar što to netko ne razumije. Prošle godine jedan od signala da će gospođa Kolinda Grabar-Kitarović pobijediti na izborima bila je reakcija publike. Najveća hrvatska stranka pred pragom je pobjede na parlamentarnim izborima. Alka je preznačajan događaj - i kulturni i povijesni. Rekao bih, i narodni, tradicijski… Da bi se mogla potpuno odmaknuti od politike.

O MILANOVIĆEVU NEDOLASKU

Ako oni misle da ću to koristiti kao politički obračun - neću! Ako Milanović kaže da ima zdravstvenih problema, trebamo ga razumjeti.