Uoči svečanog obilježavanja 25. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji, predsjednik Tomislav Karamarko večeras je odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara. Među inim, govorio je o jučerašnjoj inauguraciji Predsjednice RH, Milanovićevu nedoraslom inaćenju, SDP-ovim populističkim mjerama, HDZ-ovu gospodarskom programu, novome hrvatskom zajedništvu, srbijanskom premijeru Vučiću i problemu nestalih...

Karamarkovu izjavu pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O KONSENZUSU O GOSPODARSKOM OPORAVKU

Na veliku žalost svih nas, Milanović je u posljednje mjesece svog mandata ušao bez ičega realiziranog iz tzv. Plana 21, koji očito nije sadržavao ništa - osim njihovih lijepih želja. Stoga pozivamo na konsenzus o našemu gospodarskom programu koji razrađujemo u suradnji s IFO institutom iz Münchena. Idemo razgovarati, dogovoriti se. Ne znam što bi SDP-ova vlada više mogla ponuditi osim ovih populističkih mjera kojima i dalje vara hrvatske građane ne bi li pokušala osvojiti još jedan mandat! Ali, koje to oni uspjehe donose nama na stol kako bi bili ponovno izabrani?!

O NACIONALNOM ZAJEDNIŠTVU

Svjetonazorski i ideološki nikad se ljevica i desnica neće ujedinjavati - ne bi to bilo ni normalno. Nemojmo niti insistirati na tome. Ne možemo isto misliti mi demokršćani i oni koji političku filozofiju izvlače još od Marxa. Mi smo ono što jesmo i uvijek ćemo to braniti. Bit ćemo vjerni Domovinskom ratu, predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, tradiciji 90-ih godina... 

No pustimo to! Nešto je drugo bitno - država se nalazi u teškim gospodarskim problemima i sve više mladih ljudi odlazi iz nje. U zadnje je tri godine, procjenjuje se, otišlo oko 100 tisuća ljudi. To je tragedija za hrvatski narod! I u tom dijelu tražimo konsenzus - u pronalaženju rješenja da oživimo gospodarstvo, otvaramo radna mjesta... U pitanju je, dakle, preživljavanje - i tu nema ideoloških razlika. Zadržimo ih za sebe! 

O SUSRETU S VUČIĆEM & PROBLEMU NESTALIH

Bio je to protokolaran susret. Susret upoznavanja. Dotakli smo se vrlo površno i kratko nekih tema, spomenuli smo i g. Veljka Marića. Teško je kada pričamo o nestalima. Svatko ima pravo znati gdje su mu završili najbliži. A više je nestalih Hrvata, nego građana srpske nacionalnosti. Srbija nam je dužna dati podatke o njima. Naravno, i Hrvatska može i treba pomoći njihovim obiteljima koje su izgubile svoje najbliže. 

O MILANOVIĆEVU INAĆENJU

Čudno mi je da premijer Milanović nije našao shodnim čestitati predsjednici jučer na Markovu trgu, pred auditorijem. Bilo bi to lijepo. Ali dobro - nećemo se previše zbog toga uzbuđivati.