Predsjednik Tomislav Karamarko danas je ispred Središnjice naše stranke odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, dosljednu odluku da se ne ide u tripartitnu vladu s onima koji su četiri godine upropaštavali Hrvatsku, nepristajanje na nikakve ucjene i raspodjelu fotelja…

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O DOSLJEDNOSTI

Milanović i njegove kolege misle da je umijeće mogućeg - umijeće prevare. To ne stoji kod mene. Reći ću, naime, o čemu se radilo - sjedili smo tu popodne i naši tajnici su bili u kontaktu. Njih je zanimalo - jer su čuli za odluku našeg Predsjedništva da ćemo biti protiv. U jednom momentu čuli smo se g. Milanović i ja, preko g. Dragovana i g. Čuljka, dali su nam telefone. On je pitao što ćemo, ja sam rekao - mi smo protiv. Takva je odluka Predsjedništva i savjest mi ne dopušta da to potpišem. Stekao sam dojam da su i oni isto protiv. Čak mi je u jednom momentu Milanović predložio da zajedno istupimo - da smo za nove izbore. Rekao sam dobro, mi ćemo doći tamo. I onda se dogodila jedna smiješna scena - kad je Petrov pitao Milanovića „hoćete li potpisati“, on je uporno htio da ja prvi kažem. Valjda misleći da sam ja mali sitni prevarant i politički šibicar, a to nisam! U desetoj sekundi, u stotoj minuti rekao bih uvijek isto - ne, neću potpisati! A kad sam ja rekao da neću potpisati, on je kazao da hoće. 

O NOVIM IZBORIMA

Vidjet ćemo što će se dalje događati. Jačat ćemo stranku. Ovim putem zahvaljujem svima koji su mi čestitali i podržali me zbog ove odluke. Još ćemo se više homogenizirati - vrijeme je pred nama. Mislim da se neće dugo čekati do novih parlamentarnih izbora. 

O NEPRISTAJANJU NA UCJENE

S obzirom na sve uvjete i sve ono na što nismo mogli pristati - jer smo i racionalni i moralni - teško da će sastaviti vladu. To mora biti teški kompromis i kemija - ne znam u koju sferu to uopće staviti da se sve to skupa sastavi. Presudile su fotelje. SDP želi ostati na vlasti - oni znaju zbog čega, a uskoro će svi znati zbog čega. A Most se od nekakve moralne vertikale - kako je trebao figurirati kad se pojavio i kako je promoviran - pretvorio, nažalost, u lovca na fotelje.