Nakon pozdravnog govora predsjednika HDZ-a, međunarodna konferencija „Jačanje zdravstvenog sustava - mogućnosti i perspektive” nastavila se panelom Upravljanje i financiranje zdravstvenih sustava u EU u kojoj su uvodna izlaganja održali naša eurozastupnica Ivana Maletić i docent na Ekonomskom fakultetu dr. sc. Tomislav Ćorić, predsjednik HDZ-ova Odbora za financije. Naše nove snage, snage koje će uspjeti! - kako je danas rekao Tomislav Karamarko.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-jacanje-zdravstva-1-hdz-ova-dobitn...

Klasteri - tek 117. u svijetu!

Prvo izlaganje financijske ekspertice Maletić odnosilo se na zdravstvene klastere, koje je na primjerima dobre prakse uređenijih europskih država istaknula kao neophodan element za rast i razvoj Hrvatske. Pritom je elaborirala i potencijale medicinskog turizma, a čiji klasteri funkcioniraju po tzv. Triple Helix modelu - koji okuplja vodeće stručnjake iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora:

- U kontekstu strategije pametne specijalizacije, u Hrvatskoj je do sada uspostavljeno samo 12 klastera konkurentnosti s kojima se planiramo pozicionirati na tržištu EU, a jedan od njih je i klaster zdravstvene industrije. Drukčije rečeno: prema Izvješću o globalnoj konkurentnosti 2014-2015 - koje mjeri konkurentnost 144 države svijeta - RH se po razini razvijenosti klastera nalazi na 117. mjestu! Šteta, jer Hrvatska ima sve potencijale za razvoj medicinskog turizma koji privlači investicije i otvara radna mjesta, razvija medicinske usluge i turizam te pridonosi proračunu i rastu BDP-a.

Misterij EU fondova

Ivana Maletić, najveća stručnjakinja za EU fondove u Hrvatskoj, potom je u zasebnom izlaganju prikazala mogućnosti financiranja zdravstvenih projekata iz europskih strukturnih i investicijskih fondova s primjerima dobre prakse država članica sa sposobnijim vladama od ove „naše“ SDP-ove:

- Vlada nema jasnu viziju razvoja, o čemu svjedoči i podatak da u sedmogodišnjem razdoblju planira za zdravstvo investirati samo 150 milijuna eura. Ona kao da ne zna da nam se nude sredstva iz Europskog socijalnog fonda te da postoje programi prekogranične suradnje u kojima bi Hrvatska mogla zajedničkim snagama sa susjedima i usmjeravanjem povučenog novca poboljšati zdravstvene usluge na obje strane granice. 

Hrvatski hibridni model 

Kombinacija negativnih ekonomskih i demografskih trendova otežava upravljanje zdravstvenim sustavom, štoviše, čini točku pokrića sustava gotovo nedostižnom - poruka je to iz izlaganja predsjednika HDZ-ova Odbora za financije dr. Tomislava Ćorića. 

- Zdravstvena zaštita naših građana bitno je niža od europskog standarda, a trendovi uvjetuju nemogućnost kreiranja idealnog rješenja, odnosno financijske samoodrživosti. Od triju modela financiranja zdravstva, većina svjetskih država primjenjuje Beveridgeov, baziran na financiranju porezima, ili Bismarckov, temeljen na financiranju doprinosima, dok je u nas neuspješna kombinacija obaju modela!? Potrebno je pronaći rješenja unutar sustava - poput otvaranja zdravstva privatnoj inicijativi - ali i onih izvan sustava - poput rješavanje problema državnih financija gospodarskim rastom.  

Stručna HDZ-ova rješenja

Nakon izlaganja uslijedila je panel diskusija u kojoj su, osim Ćorića i Maletić, sudjelovali i naši „financijaši“, saborski zastupnici dr. sc. Goran Marić i Ivan Šuker te član HDZ-ova Odbora za zdravstvo dr. sc. Dario Nakić. Panelom je moderirao dr. Mislav Herman, također član dotičnog odbora. U nastavku donosimo neke od naglasaka:

MARIĆ: Pogubno eksperimentiranje!

Broj zaposlenih najvažniji je ekonomski pokazatelj za bilo koji segment financiranja u društvu. Nažalost, imali smo sedam godina gospodarskog rasta, a pritom smanjenje broja zaposlenih, što je suprotno svakoj logici! Također, eksperimentiranje s razinama doprinosa uzrokuje nestabilnost, što sprečava kvalitetno upravljanje. Doveli smo se do krize u upravljanju ljudskim potencijalima jer su vrhunski stručnjaci napustili Hrvatsku - to je nenadoknadivo!

ŠUKER: SDP-ova vlada gomila minuse!

Veliki su problem oni koji imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, a ne uplaćuju doprinos, što realno dovodi do minusa u zdravstvu. To je vrlo teško političko pitanje, a SDP-ova vlada ne zna kako ga riješiti. Jer, ne može se s 21 milijardom kuna financirati nešto što košta 23.5 milijarde, pa se u zadnje tri godine gomilaju (dodatni) minusi. 

NAKIĆ: Strukturne reforme, a ne ad hoc rješenja!

U dijalog o zdravstvenom sustavu treba, uza sve ključne aktere, uključiti i gospodarstvenike i lokalne samouprave. Ne postoji ad hoc rješenje kojim se jednim potezom rješavaju problemi u našem zdravstvu. Potrebna je sustavna reforma, provedena transparentno, u kojoj će svaki naš građanin dobiti točno ono što mu treba!   

MALETIĆ: Ne koriste EU fondove za reforme!

Iz EU fondova Vlada RH nije povukla gotovo ništa. Europska komisija je dala jasne preporuke za usmjeravanje EU novca u potrebne reforme, no u Vladinim strateškim dokumentima ta sredstva nisu uvrštena. Nema poveznice između reformi i korištenja EU sredstava, što je jasan pokazatelj da Vlada nema nikakva rješenja. Da ništa ne zna.

ĆORIĆ: Buduću HDZ-ovu vladu čeka golem posao!

Imamo vremena onoliko koliko će Vlada, odnosno Ministarstvo financija imati manevarskog prostora zaduživati se u inozemstvu. Takav način funkcioniranja ekonomskog sustava ne može se dugo održati, tako da je pred sljedećom vladom jako nezgodan, zahtjevan posao!