Zdravstvo nije trošak, nego investicija! - zajednički je nazivnik pod koji bi se mogao svesti zaključak izlaganja i debate na drugom panelu („Zakonodavna aktivnost i zdravstveni sustav“) jučerašnje velike međunarodne konferencije o jačanju zdravstvenog sustava. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-jacanje-zdravstva-1-hdz-ova-dobitn...

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-jacanje-zdravstva-2-hdz-ovu-vladu-...

Eminentni inozemni stručnjaci izložili su rješenja kojima je poboljšana zdravstvena skrb u zemljama iz kojih dolaze (Kanada i Njemačka), dok su HDZ-ovi eksperti govorili o pojedinim konkretnim mjerama koje će naša stranka provesti nakon pobjede na parlamentarnim izborima. A osvrnuli su se i na - nažalost! - skupe „eksperimente“ koje je Milanovićeva vlada pokušala provesti u svom mandatu. Među inima, i na notorni tzv. masterplan bolnica. 

Partneri iz Njemačke

Uvodno slovo uputio je direktor (CDU-ove) Zaklade Konrad Adenauer u Zagrebu dr. sc. Michael Lange. Glavna je ideja današnjeg susreta - pojasnio je - dijalog na kršćanskoj osnovi te utemeljena rasprava kako da se u što većoj mjeri realiziraju prava građana na zdravstvenu skrb.   

Parlamentarna državna tajnica njemačkoga Saveznog ministarstva zdravstva Ingrid Fischbach (naziv izlaganja: „Odnos načela centralizma i supsidijarnost u upravljanju zdravstvom Njemačke“) govorila je o njemačkom modelu zdravstvene skrbi, provedenim reformama, naglasivši da nijedan zdravstveni sustav u svijetu ne može funkcionirati bez regulacija. Tržišno natjecanje i konkurentnost ključ su njemačkog sustava koji počiva na dva modela: privatnom ugovaranju i obvezatnom zdravstvenom osiguranju. I jedan i drugi model međusobno se nadopunjuju:

- U modernome demokratskom društvu pristup medicinskim uslugama treba biti osiguran svim građanima. Razvoj tehnologija vodi kvalitetnijoj skrbi, no usporedno s tim, liječenje postaje sve skuplje. Kako osigurati da ga građani mogu platiti i da sustav bude svima na korist? Njemački model nudi okvir za tržišno natjecanje i konkurentnost. Postoji sloboda biranja između više zakonom reguliranih sustava. Osiguranici imaju pravo birati i liječnika i bolnicu, a sve je regulirano jedinstvenim katalogom kojim su obuhvaćene sve nužne medicinske usluge. Kvalitetna zdravstvena usluga mora biti što bolja i transparentnija. 

Kanadski model - učinkovitost, kvaliteta i zadovoljstvo

Kanađanin dr. Steve Long, predsjednik tvrtke SC Long savjetovanja, predočio je model koji se primjenjuje u njegovoj zemlji (naziv izlaganja: „Regulacija ili autonomija u unapređenju kvalitete u zdravstvu Kanade“). A poznato je - Kanađani su jako ponosni na nj. Long je izlaganje otpočeo distinkcijom između dvije razine odgovornosti (i financiranja): federalne i pokrajinske. 

- Sustav počiva na ideji da se ljudima osigura mobilnost, da mogu ići iz jedne pokrajine u drugu bez rasta troškova usluga. Federalna vlada, pak, osigurava odgovornost lokalnih razina za njihove postupke. Kad je o financiranju riječ, 70 posto svih bolnica financira država. Liječnici se umrežuju, moraju raditi zajedno i imati dobar kontakt s korisnicima usluga. Federalna vlada odlučuje koji će lijek biti dopušten, a na pokrajinama je da odluče koji će se lijekovi platiti. Tri su, dakle, „stupa“: zadovoljstvo uslugama, zdravo stanovništvo i učinkovitost financiranja.

ĆORUŠIĆ: Svi grijesi ministara Ostojića i Varge!

Predsjednik našeg Odbora za zdravstvo prof. dr. sc. Ante Ćorušić naglasio je da Njemačka ima različit model od hrvatskog, ali je socijalno osjetljiva država (naziv izlaganja: „(De)regulacija zdravstvenog sustava u RH“). Izložio je sve probleme u sustavu koje je proizvela aktualna vlast te točku po točku mjere koje će HDZ poduzeti nakon pobjede na parlamentarnim izborima. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ante-corusic-predocio-nacrt-zdravstv...

Možete pogledati cjelovito Ćorušićevo izlaganje, a u nastavku izdvajamo tek dio njegovih kritika na račun aktualne SDP-ove nomenklature:

Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa! Ustinu, zdravlje moramo čuvati, zdravlje ne može biti proizvod. Zdravstveni sustav mora biti reguliran tako da je solidaran i pošten te da i siromašniji imaju zadovoljavajuću skrb. A što je aktualna vlast učinila u svom mandatu? Iscrpljivanje radnika u sustavu zdravstva, štrajk liječnika i medicinskih sestara, nesuvisli promašaji i brojni preustroji, prisilna spajanja bolnica, pad kvalitete zdravstvene zaštite, produljene liste čekanja... Jedina smo zemlja - osim Albanije! - u kojoj se pogoršalo liječenje karcinoma! 

Politolozi i novinari saniraju zdravstvo?

Zadnja su dvojica ministra zaposlila 15 politologa i 7 novinara. Pa neće valjda ti kadrovi izvući zdravstvo iz krize?! Zar je normalno da ministar ima svoju „nevladinu“ udrugu i da joj dijeli državni novac?! Trenutačno su sustavi zdravstva i socijalne skrbi potpuno nekoordinirani. Toksičnim uređenjem zdravstva ova vlast prisilila je pacijente na šutnju. Samo još nešto: aktualni ministar zdravlja nema podatke koliko se bolesnika liječi od upale pluća ili, pak, od upale žuči!? Zastrašujuće!

TEROR NESPOSOBNIH SDP-ovih UHLJEBA

Panel je okončan diskusijom na kojoj su - uz izlagače - sudjelovali i naši stranački stručnjaci akademik Željko Reiner te član Odbora za zdravstvo prof. dr. sc. Milan Vrkljan. Moderator je bio liječnik dr. Pavo Kostopeč (također član dotičnog odbora). Osvrnuli su se na neuspjeli tzv. masterplan, taj porazno skupi i neozbiljni projekt diletanske Milanovićeva vlade. Potom i na još - samo neke! - istoznačnice aktualne vlasti: nepostojanje dijaloga, egzodus liječnika, potraćene milijarde novca proračunskih obveznika, partijska uhljebljenja, nepregledne liste čekanja u bolnicama, sumnjive javne nabave... 

Ukratko: cijeli je sustav u mandatu ove vlade (o)stavljen na milost i nemilost pojedincima koji ga ne razumiju. Ili ga zloupotrebljavaju! Sustav je zapušten i urušava se. Stoga je akademik Reiner najavio da će HDZ - nakon što pobijedi na parlamentarnim izborima - odmah pokrenuti mjere za oporavak zdravstva. 

Na pitanje pak moderatora dr. Kostopeča je li Milanovićeva centralizacija bolnica i gomilanje gubitaka suprotna EU načelima supsidijarnosti, Fischbach je odgovorila potvrdno. Mudrome dosta.