Buduća predsjednica RH gostovala je jučer u emisiji Hrvatskog radija „Intervju tjedna“ (urednica i voditeljica: Jasmina Popović), koja je prikazana i na HTV4. Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je, među ostalim, odličan prijem na koji nailazi u susretima s građanima širom Lijepe naše, grijeh nečinjenja dosadašnjeg predsjednika Josipovića koji se ni „pod razno“ ne želi zamjeriti SDP-u i Milanoviću, katastrofalnu gospodarsko-socijalnu situaciju u koju nas je dovela diletantska družina iz Banskih dvora, Josipovićev strah da zatraži sazivanje tematske sjednice Vlade, poraznu činjenicu da je Hrvatska na samom dnu po indeksu korupcije („nova pravednost“), „ankete“...

- Josipović je sukrivac je za ovakvo stanje! Kad postanem predsjednica, neću razmišljati o vlastitom rejtingu, nego ću Vladu pozivati i prozivati na odgovornost. Brinut ću se u kojem pravcu ide zemlja! - istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

Cijelu emisiju možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke buduće predsjednice RH:

O BOLJOJ HRVATSKOJ

Broj potpisa je jedan od pokazatelja popularnosti kandidata. No najvažniji pokazatelj je kako me građani dočekuju i rađanje novog entuzijazma. Hrvatska se budi. Bitno je uključiti građane u politički proces, pružiti im priliku da svojim potpisom - a kasnije i svojim glasom - daju prilog mojem predsjedničkom programu i svemu što ću raditi nakon izbora. Održat ćemo predizborne skupove u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu... Te mnogo manjih skupova i susreta s građana. U protekla dva mjeseca sve što sam radila bila je podloga za moj program. Susretala sam se s istinskom Hrvatskom - od ribara u Istri do poljoprivrednika u Slavoniji. Razgovor o stvarnim problemima građana je okosnica mog predsjedničkog programa. To ću nastaviti raditi! Predstaviti ljudima razlog moje kandidature - bolji život u Hrvatskoj! 

O JOSIPOVIĆEVU NEZAMJERANJU MILANOVIĆU

Bajka je tvrditi da predsjednik „nema ovlasti“. Ako netko misli da je fikus, onda treba sjediti kući kraj prozora i upijati sunčeve zrake! U zadnjih se pet godina mistificiralo i obmanjivalo narod o ovlastima predsjednika. To je bio izgovor za nečinjenje i šutnju! U Ustavu su vrlo jasno uređene ovlasti predsjednika u području vanjske politike, nacionalne sigurnosti, upravljanja obavještajnim službama... Predsjednik je odgovoran za normalno i usklađeno funkcioniranje poluga državne vlasti. On je moralna vertikala, osoba koja mora otvarati pitanja, pokretati inicijative... Što će mu ured u kojem radi 150 ljudi, razni savjeti za gospodarstvo, vanjsku politiku ili socijalna pitanja, ako te ljude ne pokrene da nešto stvarno rade? Predsjednik ima, naime, dovoljno utjecaja da može pokretati raspravu i biti glas naroda. Pratiti rad vlade i biti korektiv. To Josipović ne radi! Na čelu države mora biti hrabra i sposobna osoba koja treba pokazati da nije fikus, već da živi s narodom i bori se da Hrvatska ide u pravom pravcu.

O PREDSJEDNIČKOM PROGRAMU

Moj politički suparnik je Josipović koji nije odradio svoj posao, ali moj stvarni protivnik je teško gospodarsko-socijalno stanje u državi. Program koji nudim utemeljen je na hrvatskoj stvarnosti te građanima nudim promjene. U kampanji ću predstavljati taj program i nadam se da će pozornost biti usmjerena na ono što nudim građanima. Hrvatska je među pet najkorumpiranijih država Europske unije, najkorumpiranijim državama u svijetu, gospodarstvo je potonulo, BDP pada šestu godinu zaredom, nezaposlenost je 18 posto, 50 posto mladih je nezaposleno... A deseci tisuća mladih odlaze iz Hrvatske! Ne možemo dopustiti novi egzodus! Imamo sve preduvjete za rast i razvoj: geografski položaj, prirodne resurse, vrijedne ljude, potencijal za industrijski razvoj... Birokracija treba postati učinkovitija i odgovornija prema građanima. Ali, potrebno je izgraditi vanjsku politiku koja će brinuti o hrvatskim nacionalnim interesima. Predsjednik tu može mnogo toga učiniti. Ovo je Hrvatska! Nikakva regija. 

O AGONIJI ZVANOJ SDP

Kad postanem predsjednica, prvo što ću tražiti od Milanovića je sazivanje sjednice vlade, da vidimo u kojem se stanju nalazi država. Jer, ako Europska komisija, međunarodne institucije i 90 posto građana kažu da stvari idu u pogrešnom smjeru - nešto moramo učiniti! Ako ova vlada ne zna, neće i ne može, tražit ću prijevremene izbore jer se ova agonija mora prekinuti! Neka prepuste svoje mjesto nekom tko zna, hoće i može!

O „ANKETAMA“

Ne razmišljam o „anketama, već o Hrvatskoj! O tome što nudim svojoj domovini. Nisam zadovoljna današnjim stanjem - 90 posto građana kaže da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Kako to promijeniti? Tako da se angažiramo i nešto napravimo! Nezadovoljna sam „radom“ dosadašnjeg predsjednika - šutio je, nije radio ništa i sukrivac je za ovakvo stanje! A kad postanem predsjednica, neću razmišljati o vlastitom rejtingu, već ću  vladu pozivati (i prozivati) na odgovornost. Brinut ću se u kojem pravcu ide zemlja i raditi za bolji standard građana.