Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač danas je u Središnjici za Novu TV komentirao rezultate ankete o popularnosti predsjedničkih kandidata koju je provela ta TV kuća. Prema objavljenim rezultatima, predsjednička kandidatkinja naše stranke uživa 37,3 postotnu potporu hrvatskih građana, a Josipović bilježi 50,3 posto potpore.

Odgovore na pitanja novinara u cijelosti donosimo u nastavku.

Nova TV provela je istraživanje čim je HDZ objavio kandidaturu gospođe Kolinde Grabar Kitarović, dakle imamo dva vrlo jaka kandidata. Kampanja nije ni krenula, a gospođa Grabar Kitarović ima izuzetno visoku potporu među biračima. Kako to tumačite?

Zasad je službena kandidatkinja samo gospođa Kolinda Grabar Kitarović. U četvrtak je HDZ odlučio da ona bude kandidatkinja, dok predsjednik Josipović još nije kandidat. Niti jedna ga stranka nije nominirala svojim kandidatom! Mi to uskoro očekujemo, tako da možemo prisustvovati festivalu demokracije. Vidjeli smo anketu Vaše cijenjene kuće, ankete nekih internetskih portala i još jedne TV postaje. U HDZ-u smo prema tim anketama oprezni i skeptični. U pravilu se pokazalo da su rezultati HDZ-a bolji nego što su pokazivale ankete, ali u ovom slučaju mislim da je dobro što anketa pokazuje uzlazan, pozitivan trend. A on pokazuje da je gospođa Kolinda Grabar Kitarović barem izjednačena, ako već nije i u vodstvu u odnosu na Josipovića.

Birači su u anketi prepoznali puno kvaliteta gospođe Kolinde Grabar Kitarović. Među ostalim, i to da se razumije u obranu i vanjsku politiku. Je li HDZ ovog puta izabrao dobrog kandidata?

Izabrali smo najboljeg kandidata koji će pobijediti! 

Josipović je imao kritika da još nismo još čuli ništa od gospođe Kolinde Grabar Kitarović, a evo naša je anketa pokazala da mu se ona poprilično približila u postotku ljudi koji je podržavaju...

Pričekajmo početak kampanje pa ćemo vidjeti i da će biti neki drugi rezultati u tim anketama. Trend je uzlazan i ona će pobijediti!