Kandidat za predsjednika HDZ-a (i eurozastupnik) Andrej Plenković danas je praćen Damirom Krstičevićem direktorom i Davorom Ivom Stierom glasnogovornikom svoje kampanje, u Središnjici HDZ-a predstavio svoj program, pod nazivom „HDZ – Središnja snaga razvoja Hrvatske“.

Izbori za predsjednika HDZ-a će se, podsjećamo, održati 17. srpnja po načelu „jedan član - jedan glas“.

Kao što je već poznato, Plenković je predao 6. srpnja Središnjem izbornom povjerenstvu potpise za kandidaturu, a ono je na sjednici 7. srpnja donijelo je odluku o pravovaljanosti njegove kandidature za predsjednika HDZ-a. Anderaj Plenković je za svoju kandidaturu prikupio 36 989 potpisa podrške članova HDZ-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-andrej-plenkovic-predao-potpis...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sredisnje-izborno-povjerenstvo-kandi...

Konstruktivni politički dijalog

Kandidat za predsjednika HDZ-a Plenković naglasio je da je HDZ stranka hrvatskog naroda koja zastupa nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti, a baštini demokršćanstvo.

- Programom bih želio početi konstruktivni politički dijalog te podijeliti svoju viziju uspješnog HDZ-a i Hrvatske. Moja je glavna misija vratiti povjerenje birača vjerodostojnom i dosljednom politikom HDZ-a. Kako bismo zajednički ostvarili tu misiju, moramo biti svjesni svojih temeljnih vrijednosti i političkog spektra kojem pripadamo. HDZ je državotvorna stranka hrvatskog naroda koja zastupa nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti, a baštini demokršćanstvo. Kao stožerna stranka HDZ uživa najširu potporu birača. Pod mojim vodstvom HDZ će poticati okupljanje svih društvenih snaga s ciljem sinergije: sveučilišne i znanstvene zajednice, privatnog sektora i socijalnih partnera.

Predstavljanje programa u cijelosti možete pogledati na:

Ključne točke programa kandidata za predsjednika HDZ-a Plenkovića su:

1. Pravosuđe, javna uprava i decentralizacija
2. Partnerstva, solidarnost i zaštita socijalno najugroženijih
3. Makroekonomski okvir
4. Gospodarstvo, poljoprivreda i turizam
5. Infrastruktura, digitalna Hrvatska i održiv razvoj
6. Obitelj, demografski razvoj i mladi
7. Obrazovanje, znanost i šport
8. Kultura i mediji
9. Sigurnost
10. Europska Hrvatska i vanjski poslovi

Program možete u cijelosti pročitati u PDF formatu OVDJE.

PLENKOVIĆ: ZAJEDNIŠTVO I KVALITETAN PROGRAM!

A nakon predstavljanja programa, Plenković je odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo nekoliko ključnih poruka:

O PROGRAMU & ZAJEDNIŠTVU

Naš fokus u ovom trenutku je zajedništvo i kvalitetna priprema programa, operativna priprema za kampanju i očekujem punu suradnju i angažman svih kolega koji obnašaju dužnosti u stranci. Pitanja koja se odnose na unutarnje ustrojstvo možemo svi zajedno raspraviti i razmotriti nakon parlamentarnih izbora.

O MODERNIZACIJI DRŽAVNE UPRAVE

Ono što želimo jest dati smjernice našim stranačkim odborima - koji detaljno rade na programu. Ideja je da cijela državna uprava bude učinkovita, kvalitetna i servis građanima. Te racionalna i moderna u smislu digitalizacije usluga. Niz kolega rade i spremaju niz konkretnih, operativnih rješenja - koja ćemo ponuditi vrlo brzo kad dođe vrijeme za cjeloviti program.

O ODLUCI HSS-a

Hrvatska seljačka stranka je zajedno s nama dio iste političke obitelji u okviru Europske pučke stranke. Žao mi je da je odluka HSS-a donesena u svojevrsnom vremenskom pritisku. Bilo mi da smo imali još vremena da se HDZ kao glavni partner i lider Domoljubne koalicije konsolidira u kontekstu unutarstranačkih izbora. Te da smo imali više vremena za razgovor. No to je odluka iza koje stoji vrlo ozbiljan broj članova HSS-a i ja takvu odluku poštujem. Veliki broj članova HSS-a i brojnih dužnosnika na terenu diljem Hrvatske izvrsno surađuje s HDZ-om. U Europskom parlamentu smo izvrsno surađivali s kolegicom Marijanom Petir. To govori gdje HSS po svom svjetonazoru pripada. Ova je odluka očito donesena zbog neke matematike i brojeva na izbornom listama. Smatram da se politička partnerstva trebaju gledati dugoročno i strateški - na temelju programa i svjetonazorskih načela. HDZ je jedina istinska narodnjačka i demokršćanska opcija u Hrvatska. Siguran sam da će birači to znati prepoznati.

PrivitakVeličina
andrej_plenkovic_program.pdf327.81 KB