Predsjednik HDZ-a sudjelovao je danas u Bruxellesu na summitu Europske pučke stranke (EPP-a), vodeće političke grupacije u EU, na kojem su šefovi država i vlada te predsjednici stranaka narodnjačko-demokršćanske opcije razmatrali moguće koalicije kako bi se EPP-ovu kandidatu Jean-Claudeu Junckeru u Europskom parlamentu osigurala većina za predsjednika Europske komisije.

Među ostalima, na summitu su sudjelovali Angela Merkel, Mariano Rajoy, Viktor Orban, Donald Tusk, Enda Kenny, Antonis Samaras, predsjednici EPP-a Joseph Daul, Europskog vijeća Herman van Rompuy, Europske komisije Jose Manuel Barosso...

O Junckeru i Grabar Kitarović

Uoči večerašnjeg summita predsjednik Karamarko, u pratnji međunarodnog tajnika HDZ-a dr. Mire Kovača, odgovarao je na pitanja hrvatskih novinara. Među ostalim, izrazio je zadovoljstvo pobjedom pučana i u Hrvatskoj i u EU te uvjerenje da će Juncker biti izabran. 

Za Kolindu Grabar Kitarović ponovio je pak da je najozbiljniji HDZ-ov kandidat za predsjedničke izbore: 

- No znate da ona ima obaveze prema NATO-u, što mi respektiramo. Uz još dvojicu gospodina koji su potencijalni kandidati, gospođa Kitarović najbliža je nominaciji. Predsjedništvo HDZ-a donijet će konačnu odluku. 

Bilo bi dobro da odu što prije!

Što se tiče parlamentarnih izbora, prijevremenih ili redovitih, HDZ će - najavio je Karamarko - na njima pobijediti na temelju kvalitete svoga gospodarskog programa i razvojno-investicijskih projekata, a ne na slabostima Kukuriku koalicije i skandalima koji je u zadnje vrijeme potresaju:

- Idemo afirmativno. Nimalo ne uživamo u ovom svemu što im se događa. Voljeli bismo da su uspješniji. Zbog svih nas, zbog situacije u državi. Nažalost, oni su takvi kakvi jesu. I bilo bi dobro da odu što prije. 

Sve Karamarkove odgovore možete pogledati u nastavku: