Fiksiranje tečaja franka tek je kratkoročna mjera vatrogasnog karaktera! - poručio je predsjednik HDZ-ova Odbora za financije dr. sc. Tomislav Ćorić u izjavi za Novu TV u povodu Milanovićeva „rješenja“ za probleme građana koji imaju kredite s valutnom klauzulom u „švicarcima“. 

Vlada je, naime, na jučerašnjoj telefonskoj sjednici u hitnu saborsku proceduru poslala prijedlog dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj franka prema kuni fiksira na iznos od 6,39 kuna - i to na razdoblje od godinu dana. 

Akutna kratkoročnost

Dr. sc. Ćorić je stoga upozorio na akutni sindrom Milanovićeve vlade: kratkoročne mjere, odgađanje cjelovitog rješenja problema i - stvaranje nepovjerenja. Rješenje koje nudi HDZ dugoročna je pak mjera: konverzija svih kreditnih linija u francima u kreditne linije u eurima.   

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-rjesenje-za-svicarce-konverzij...

Izjavu koju je dr. sc. Ćorić dao za Novu TV možete pročitati u cijelosti:

Kupovanje vremena

Fiksiranje tečaja franka na 6,39 kuna tek je kratkoročna mjera vatrogasnog karaktera! Ovim potezom Vlada je kupila vrijeme, no nije učinila ništa kako bi se dugoročno riješio problem. Naprotiv, ova mjera je donesena bez znanja ostalih zainteresiranih strana u procesu: Hrvatske narodne banke (HNB), banaka i dužnika. Na taj način, samo je stvoreno dodatno nepovjerenje.

HNB mora zauzeti aktivniju poziciju! 

Dugoročno rješenje za dužnike u švicarskom franku treba se tražiti u dogovoru svih zainteresiranih strana: države, HNB-a, banaka i dužnika. Stav HDZ-a jest da je najbolji put konverzija svih kreditnih linija u francima u kreditne linije u eurima, pri čemu se kriteriji i uvjeti te konverzije trebaju usuglasiti. U ovom procesu ključna je uloga regulatora HNB - koji mora zauzeti znatno aktivniju poziciju i napokon postati dio rješenja problema.

Dr. MARIĆ: Za povlačenje„pokvarenog proizvoda“ nadležan je HNB

Još jedan HDZ-ov financijski stručnjak, dr. Goran Marić, jučer je komentirao Vladin prijedlog za građana koji imaju kredite s valutnom klauzulom u „švicarcima“. U Hrvatskom se saboru dotaknuo, blago rečeno, pasivnosti HNB-a kao središnjega monetarnog regulatora: 

U slučaju Franak ne radi se o financijskom proizvodu s greškom, već o pokvarenom proizvodu kojega hitno treba povući s tržišta i zamijeniti novim, a zato je i odgovorna i nadležna isključivo HNB.