Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač danas se u Središnjici u izjavi za mnogobrojne medije osvrnuo na potpuno nesnalaženje vlade na odlasku u izbjegličkoj krizi. Uopće se ne kontrolira zelena granica, a Vesna Pusić svojim izjavama samo nanosi (daljnju) štetu Hrvatskoj. 

Izjavu dr. Kovača (i odgovore na pitanja novinara) možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Kriza upravlja vladom

Pratimo situaciju na granici Hrvatske i Srbije. Hrvatska, nažalost, ne kontrolira zelenu granicu. Upozoravali smo prije više od mjesec dana da Hrvatska efikasno mora kontrolirati zelenu granicu - policija, ako treba i vojska. Te da se to počne implementirati što prije. Isto tako, tražimo da se izbjeglice kanaliziraju preko službenih graničnih prijelaza i ulaze u onom broju u Hrvatsku u kojem mogu biti prihvaćene na granici sa Slovenijom. Dakle - postići dogovor sa Slovenijom o prijevozu i prihvatu izbjeglica. 

Ne sramotite Hrvatsku!

Tražimo efikasnu koordinaciju sa susjedima - u ovom slučaju sa Slovenijom, ali i sa Srbijom. Čuli smo danas gospođu Pusić koja o nečemu fabulira. Govori o zatvaranju granica, ali ne znamo kojih granica! Misli li na zelenu granicu ili na službene prijelaze? Gospođa Pusić nanosi štetu Hrvatskoj i njenom ugledu u svijetu. Pozivam gospođu Pusić da prestane s tim izjavama, neka s povuče i malo strpi. Još samo dva i pol tjedna. Neka se bavi svojom kandidaturom za glavnu tajnicu UN-a. 

Odgovorno i strukturirano

Nakon 8. studenog i pravih promjena - koje ćemo donijeti s našom koalicijom - počet ćemo primjenjivati svoj plan za izbjegličku krize. A taj plan će biti strukturiran! To je plan koordinacije sa susjedima. A koji će pokazati da Hrvatska mora biti stabilna i snažna - znat čuvati svoje granice i jamčiti unutarnju sigurnost 

MILANOVIĆ BI I TUŽIO I SUDIO!

A nakon izjave uslijedila su pitanja novinara. Nekoliko pitanja se odnosilo na neprimjerenu retoriku premijera na odlasku koji u nedostatku ikakva smislenog plana kako za gospodarsku, tako i izbjegličku krizu kao „argument“ nudi razbacivanje uvredljivim izjavama. Dr. Kovač precizno jasnim argumentima do kraja je raskrinkao maglu Milanovićevih ispra(z)nih obmana:

- Milanović - poznat kao gospodin kapitulant i politikant - je taj koji stvara kaos u Hrvatskoj i kaotičnu sliku o Hrvatskoj u svijetu. Htio bi biti sudbena vlast. On bi i tužio i sudio. Toga više nema - ta vremena su prošla. A najkasnije će proći 8. studenog nakon pobjede naše koalicije - kad ćemo uistinu odvojiti sudbenu vlast od izvršne vlasti! Kada više neće biti zlouporabe policije i drugih represivnih aparata. Jer - to je nedopustivo! Hrvatsku ćemo promijeniti nabolje - donijet ćemo prave promjene. Odgovornost za sudbinu Hrvatske će preuzeti pravo državno vodstvo koje će znati upravljati krizama - ne samo izbjegličkom već i ekonomskom! Ovoj vladi vlak je zaplijenjen u Mađarskoj, a naši policajci su razoružani - toliko o „koordinaciji“ vlade na odlasku.

Zaokret - za jaku Hrvatsku

Dr. Kovač odgovorio je (i) na pitanje o „anketama“. Kao što znate, najvjerodostojnije ankete su izbori, na kojima pak HDZ redovito pobjeđuje. 

- Da je po „anketama“ - to je više puta već rečeno - danas bi na Pantovčaku bio g. Josipović, a ne gospođa Kolinda Grabar-Kitarović. Ankete su važne zbog trenda, a on pokazuje da HDZ pobjeđuje. HDZ sa svojom koalicijom donosi promjene na bolje, prave promjene. Osigurava Hrvatskoj prosperitet. S ovom vlašću - koja samo obećava „u prazno“ i nije ništa ostvarila - Hrvatska ide u propast. To ćemo zaustaviti!

(FOTO: Martina Cvek)