Predsjednik Tomislav Karamarko u Dubrovniku je - uoči predizbornog skupa u tvrđavi Revelin - odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara. Komentirao je, između ostalog, Milanovićeve jeftine trikove u paničnom strahu od poraza na izborima i neimanja ikakvog suvislog rješenja za teško stanje u gospodarstvu, Milanovićevo nerazumijevanje izlaganja jednog od najvećih svjetskih ekonomskih stručnjaka prof. dr. Hansa-Wernera Sinna, najboljim kandidatima na lokalnim izborima, novim zaduživanjima lažnih socijaldemokrata...

Izjavu predsjednika HDZ-a pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O „DEVALVACIJI KUNE“

Naravno da priče o „devalvaciji kune“ nisu točne! Milanović vadi iz konteksta ono što je izrečeno na našem forumu. Već sad se ponaša - i mislim da dobro vježba - za nekoga tko će biti u opoziciji. Samo ne znam hoće li on biti šef opozicije. Ali - očito je da vježba! U nedostatku bilo kakvog rješenja za gospodarske probleme - počeo se baviti našim programom koji radimo s našim prijateljima iz Bavarske. Pokušava pronaći nekakve mane - pa sad izmišlja. Nitko, dakle, nije govorio o „devalvaciji“ - mi ćemo štiti tečaj kune! Ne može se napraviti dodatni udar na građane - kakav su vladajući već napravili. Naglasak našeg programa je na strukturnim reformama, radu javnih poduzeća, poticanju malog i srednjeg poduzetništva... A to što je Milanović danas u jednom monologu „ispalio“ - i mene je iznenadilo. Promašio je cijelu loptu! 

O „USPJEŠNOM“ MILANOVIĆU

Pitate  me da komentiram Milanovićevu izjavu da bi „njima trebalo manje od pet godina za izlazak iz krize“? Vidimo nakon tri i pol godine njihove vlasti kako smo „izašli iz krize“! Izvrsni su - sad su se sjetili. A danas je Milanović izjavio da je nezaposlenost „nepogoda“. Stvarno se dobro sjetio - posjećuje pučke kuhinje, studentske menze.. I tu svoju tvrdnju je izvadio iz konteksta! Jer - prof. dr. Sinn je u svom predavanju izjavio da je Njemačkoj trebalo pet do deset godina da se vide učinci velike reforme. A za Hrvatsku znatno manje. Ali, naravno da su oni to prerezali napola i rekli da će Hrvatskoj biti potrebno „pet godina“. Milanović traži drugi mandat služeći se malim smicalicama i igrom riječi. To su mu vjerojatno savjetovali njegovi američki PR-ovci koje svi skupa plaćamo: nisi ništa učinio, nemaš program, e sad malo ogovaraj ove koji dolaze s programom... I idemo tebe malo probati uljepšati! 

O NAJBOLJIM KANDIDATIMA

Kakav bih ja bio predsjednik HDZ-a da ne očekujem pobjedu! Naravno da očekujem pobjedu ovih mladih ljudi koji su pravo osvježenje za Dubrovnik. Dosta je bilo sudskih procesa i zavlačenja. Trebamo nove, mlade ljude! Mi ćemo ih promovirati ne samo u Dubrovniku, već i drugdje - to je intencija HDZ-a! 

O LALOVČEVOJ TURNEJI ZADUŽIVANJA

Svatko tko posuđuje ima neki interes. Naša je vlada postala „stručna“ isključivo u zaduživanju. To su izbrusili do savršenstva. Ovo je prvi put da su dobili „normalnu“ kamatu s obzirom da je cijena kapitala u svijetu pala. Mogli su mnogo ranije dobiti kredite za manju kamatu i napraviti konverziju skupih kredita. Ali - ni to nisu napravili. Stručnjaci su za posuđivanje - u tome su izvrsni. Ali, koga zadužuju? Sljedeću vladu i sve građane! 

O MILANOVIĆEVOJ „BRIZI“ ZA HRVATE U BiH

Milanović kao da je „otkrio Ameriku“. Pa mi stalno pričamo o europskom putu Bosne i Hercegovine. Borimo se za ravnopravnost Hrvata u BiH. To sam izrazio u pismu koje sam uputio Hrvatskom narodnom saboru BiH. Hrvati - naš narod u našoj domovini BiH - ima manje prava nego što imaju neke nacionalne manjine, primjerice u Hrvatskoj. Ili bilo gdje u Europi. Poticat ćemo i pomagati jedinstvenu, nedjeljivu BiH - da što prije započne pregovore Europskom unijom. To je budućnost za BiH.

O VIŠKOVIMA U SDP-ovim FINANCIJAMA

Ove smo godine bili zakinuti u državnom proračunu - nama se zadnjima isplaćivalo. Nešto nam nisu isplaćivali - bili smo „na repu“. Ne bih to htio pripisati vladajućima i njihovoj nekakvoj malicioznosti - gdje bi oni tako. Imali smo velike troškove i pobjedničku kampanju koja je koštala negdje oko osam milijuna kuna. Nemamo nikakvih prihoda, osim iz državnog proračuna. Imali smo nešto donacija, donatorskih večeri... Poslujemo, nažalost, onako kako posluje većina poštenih tvrtki u Hrvatskoj koje ne mogu spojiti kraj s krajem. SDP to očito može - čujem da imaju i neke viškove. Pitajte njih otkud im viškovi!

O ULASKU U SCHENGENSKI REŽIM

Za ulazak u Schengen počeli smo se pripremati još dok sam bio ministar. Volio bih da Hrvatska bude spremna. Hoće li biti problema u dijelu granice na području Neuma, morate pitati ministra unutarnjih poslova. Što su sve, dakle, uspjeli napraviti, uskladiti i dogovoriti s Bruxellesom. 

O UHIĆENJU BRANIMIRA GLAVAŠA

Ne bih komentirao - to je pravosudni problem. Pomalo i mučan.