Predsjednik Tomislav Karamarko danas je - nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Središnjici - odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara. Komentirao je, među inim, prosvjede hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata na Markovu trgu koji samo traže zaštitu vlastitog dostojanstva, Milanovićevo odbijanje razgovora s njima, sastanak s koalicijskim partnerima, rast BDP-a što je posljedica oporavka gospodarstva zemalja u okruženju, a ne „mjera“ ove vlade… 

Karamarkovu izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O prosvjedu branitelja na Markovu trgu

Jako sam tužan. Gledao sam jučer izravan prijenos te žalosne epizode. Nije dobro! Pozivam još jednom Milanovića da razgovara s braniteljima - da se prekine agonija. Ove nemile scene uistinu nisu potrebne. Niti je Hrvatska to zaslužila u ovom teškom trenutku, niti su branitelji to zaslužili.

O SDP-ovim objedama i lažima

Pitate me „stoji li iza prosvjeda HDZ“? To je jedna zločesta optužba. Rekao sam stotinu puta da podržavamo opravdane zahtjeve branitelja - podržavamo njihov zahtjev da među njih dođe premijer. Da siđe sa svojih visina i razgovara. Govoriti da mi možemo njima „upravljati i manipulirati“ - to je uvreda za branitelje. I notorna laž! Molio bih da prestanu ovi razni „megafončići“ PR-ovskih skupina koji su skupo plaćeni samo da bi SDP popravio svoj mizerni rejting. Neka prestanu s ovakvim objedama.

O Milanovićevu odbijanju dijaloga

Branitelji su u situaciji u kojoj jesu. Vlada je sada na potezu. Postoji jedan čovjek koji ovo može riješiti svojom dobrom voljom. Ako je ima! Zove se Zoran Milanović. Neka razgovara s braniteljima. Uvjeren sam da se može riješiti ova vrlo, vrlo tužna epizoda. Dobili smo informacije da ne dopuštaju da se braniteljima dostave namirnice u crkvu - što nije u redu. To treba prekinuti! Neka premijer razgovara s braniteljima. Zar je to njemu problem? Tko je gospodin da neće doći razgovarati s ljudima koji su u kolicima? Dosta je toga. Zar ćemo branitelje u kolicima tretirati kao nekakve huligane koji krše zakon? Pa šest mjeseci već prosvjeduju. Stalno govorimo - razgovarajte s njima. To je jedini izlaz. Očito su sad pozicije zabetonirane. Ali, Milanović sebi ne smije dopustiti zabetoniranu i fiksiranu poziciju. Mora postojati taj senzibilitet, Milanović mora reći - da, oni su na mjestu na kojem možda ne bi trebali biti, ali ja ću doći i s njima ću razgovarati.

O „radu“ Milanovićeve vlade

Pitate me za „rast BDP-a“? BDP ne raste zbog mjera ove vlade. Rast moramo promatrati u kontekstu oporavka EU. Tek za četrdeset godina ćemo - uz postotak rasta od 0,5 posto - izaći iz krize. Toliko o radu ove vlade!

O pobjedničkoj formuli

Imali smo danas sastanak s našim koalicijskim partnerima. Svjesni smo da je počela pretkampanja i to vrlo, vrlo prljava. Fokusirana na nekoliko osoba. Dogovorili smo strategiju. Razgovarali o daljnjem radu i učvršćivanju ionako dobrih veza. Pobjeđujemo!

O gospodarskom programu

Finaliziramo naš cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja - stručnjaci iz IFO instituta danas su u Zagrebu. Upravo ćemo imati sastanak s njima. Radimo na provedbenim dokumentima i sve će uskoro biti gotovo.