Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač gostovao je u emisiji „Poligraf“ na Hrvatskom radiju, koja je emitirana i na HTV4 (urednik i voditelj: Mislav Togonal). Komentirao je, među inim, Milanovićeve ideološke podjele, utvrđivanje moralne odgovornosti za zločine u Drugome svjetskom ratu i poraću, osudu svih totalitarnih ideologija, srbijansko rehabilitiranje četničkog pokreta…

Prenosimo ključne poruke dr. Kovača:

O KOMEMORACIJI NA BLEIBURGU

Pitate me „treba li Sabor biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu“? Naravno da treba! SDP-ova vlada uvelike je pridonijela jačanju podjela u Hrvatskoj - upravo stoga što je posredno donijela odluku da Sabor ne smije biti pokrovitelj komemoracije. Imam dojam da g. Milanović ima potrebu biti šef ideološke komisije za Hrvatsku. Vrijeme ideoloških komisija je prošlo! Postoji konsenzus da je Jasenovac mjesto gdje se odaje počast žrtvama nacizma i fašizma u Hrvatskoj. A bleiburško polje je mjesto gdje se odaje počast žrtvama Bleiburga i Križnih puteva. HDZ pozdravlja odlazak predsjednice RH na Bleiburg, u Tezno i Macelj. Sutra će predsjednik Tomislav Karamarko predvoditi izaslanstvo HDZ-a na Bleiburgu. Svi zajedno ćemo odati počast žrtvama.

O MORALNOJ ODGOVORNOSTI

HDZ se ne bavi krađom budućnosti -  to radi ova vlada. Čuli smo govor g. Milanovića u Lisinskom. To je bila mobilizacija ljudi na temi iz Drugog svjetskog rata. Mi se time ne želimo baviti! Ali smo za to da u Hrvatskoj promijenimo svijest o zločinima. U Hrvatskoj nema svijesti da postoji odgovornost za zločine u Bleiburgu i na Križnim putevima. Ako već nismo mogli utvrditi odgovorne za te zločine i osuditi ih - onda barem identificirajmo moralnu krivnju.

O OSUDI TOTALITARNIH IDEOLOGIJA

Strogo osuđujemo fašizam, nacizam i komunizam. Ako pratite naš diskurs - sigurno ćete se složiti!

O REVIZIONIZMU U SRBIJI

U Hrvatskoj moramo otvori debatu i raspraviti što se dogodilo prije 70 godina. Država mora dati legitimitet jednom tijelu koje će se time baviti. U njemu moraju biti povjesničari koji će to istražiti. Mora se utvrditi moralna odgovornost - nadam se da će se to dogoditi nakon naše pobjede na parlamentarnim izborima. Što se tiče Srbije - svjedoci smo pokušaja revizije povijesti. Ona je započela 80-ih godina i to vrlo agresivno! Ovo što se dogodilo u Srbiji je, dakle, rezultat tog dugotrajnog procesa. Donijeli su dva zakona o rehabilitaciji - to je nastavak politike koja Srbiju želi pozicionirati kao žandara u regiji. Ako Srbija želi biti moderna europska država, morat će se oprostiti od takvih pretenzija i razmišljanja.

O MODERNOJ HRVATSKOJ

Dok je HDZ bio na vlasti, država je bila pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu. To je poslije ukinuto. Što se tiče istraživanja zločina, Hrvatska je, nažalost, bila žrtva Miloševićeve agresije. Bavili smo se obranom države - puno smo snage i resursa na to potrošili. Uspjeli smo Hrvatsku obraniti i mirnim putem reintegrirati dio okupiranog teritorija. Uveli smo Hrvatsku u EU i NATO. Sada se pak bavimo napretkom i izgradnjom države. Primarni nam je zadatak Hrvatsku učiniti modernom i uspješnom ekonomijom. Te dati mandat ljudima - koji to znaju - da istraže što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu. I utvrditi tko je za što odgovoran.