U Dnevniku Nove TV večeras je emitiran opširni razgovor s predsjednikom Tomislavom Karamarkom. Komentirao je, među inim, Milanovićevo odbijanje poziva na dijalog, golemo zaduživanje države u mandatu ove vlade, raspisivanje što skorijih izbora da bi se okončala ova agonija, naš cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja, SDP-ovo izmišljanje afera samo da bi se skrenula pozornost jer nemaju nikakvog suvislog rješenja za teško stanje u gospodarstvu, proslavu Oluje, potrebu čuvanja vrijednosti stvorenih u 90-im… 

Intervju s predsjednikom HDZ-a - koji je vodio novinar Mislav Bago - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O pozivu na dijalog

Nakon tri i pol godine čekanja da premijer pozove šefa opozicije da razgovaramo o bitnim stvarima - jer ponekad imam osjećaj da živimo u dvije različite države, a ne u jednoj koja se nalazi u teškoj situaciji - htio sam otvoriti okvir za razgovor. Videći koliko smo, zapravo, ideološki dijametralno suprotni, htio sam približiti stavove - da ih što prije apsolviramo da bismo mogli raditi na kvaliteti života u Hrvatskoj.

O minimumu suglasnosti

SDP i g. Milanović se u zadnje vrijeme pojavljuju u nekakvoj prosvjetiteljskoj ulozi - nameću pitanja gdje treba komemorirati Bleiburg, slaviti Oluju… Vrijednosti stvorene u 90-im se ne smiju dirati. Vrijednosti koje se tiču antitotalitarizma - koje moramo promovirati u suvremenom hrvatskom društvu - se ne smiju dirati. Moramo zajedno na njima raditi. I to je taj minimum.

O vrijednostima iz 90-ih

Pokušava se razvodniti karakter Domovinskog rata, izjednačiti žrtvu i agresora. Tu je i odnos prema braniteljima… U konačnici, razni simboli. Proslava Oluje će biti i u Zagrebu - ne znam zbog čega. Nisam bio zadovoljan da se sukob oko proslave Oluje nastavlja. I zbog tog kompromisa - iako nisam zadovoljan da će se dio proslave održati u Zagrebu - spreman sam se prilagoditi državnom protokolu.

O Milanovićevu inaćenju

Zar nije apsurdno da tri i pol godine premijer nije zvao nikog iz opozicije na razgovor? Ja sam htio probiti taj led i reći - idemo razgovarati. O onome o čemu ne volimo razgovarati - samo da bismo što prije počeli rješavati krucijalne probleme. Govorim o kvaliteti života, radnim mjestima… Nekoliko sam puta predlagao razgovor, u intervjuima govorio da bih volio razgovarati. Očito premijer ne voli razgovarati s onima koji ne misle kao on. Što nije dobra osobina za političara! Pogotovo ne za premijera u državi koja se nalazi u ovako teškoj situaciji.

O temeljnim vrijednostima

Imam pravo na svoj narodnjački svjetonazor. Na njemu ću uvijek inzistirati. Stoga treba razgovarati s onima koji ne misle isto. Razlog više - ako se svjetonazorski razlikujemo - da sjednemo i neke stvari probamo svesti pod zajednički nazivnik. To može biti Domovinski rat i djelo dr. Tuđmana.

O gospodarskom oporavku

Moramo se suočiti s istinom i realnošću. Intencija našeg programa je „buđenje“ malog i srednjeg poduzetništva, otvaranje radnih mjesta… Istodobno, moramo raditi na reformama državne uprave i javnog sektora. To su procesi koji moraju ići paralelno. Moramo sve napraviti da izađemo iz krize. Naš ćemo program - koji finaliziramo sa stručnjacima iz bavarskog IFO instituta - komunicirati s javnošću, HUP-om, sindikatima… Svima koji su zainteresirani! Govorimo samo o 50 posto onoga što ćemo raditi. Možemo štedjeti koliko hoćemo, ali to može trajati samo do jednog trenutka. Kako će se stvarati nova vrijednost, pojačati prihodna strana proračuna, ako nećemo razvijati malo i srednje poduzetništvo, otvarati radna mjesta… Stimulirat ćemo ovo prvo da bismo mogli ostvariti ovo drugo. To su paralelni procesi. Idealno bi bilo - već sam razgovarao s čelnicima nekih sindikata - da se ti procesi filigranske finoće događaju tako da viškovi koji su iz javnog sektora i državne uprave budu preusmjeravani u realni sektor. Stalno govorim - treba početi proizvoditi.

O agoniji pod SDP-om

Ova se vlast zadužila za novih 100 milijardi kuna. U ovom trenutku, deficit je veći od 18 milijardi, iako premijer kaže da je 12. Kako će tek biti do kraja godine? Zato bi najbolje bilo da što prije raspišu izbore - da skratimo muku.

O radu na terenu

Čuda se neće dogoditi - jednostavno svi zajedno moramo „zapeti“ da poboljšamo kvalitetu gospodarstva. Našao sam stranku u rasulu - članstvo je bilo razočarano. Jedina taktika za koju sam se tada odlučio bila je - ići od vrata do vrata. Prisutan sam, dakle, od Dubrovnika do Vukovara u svakoj našoj organizaciji. 

O izmišljanju afera i skretanju pozornosti

Vozio sam bliskog člana obitelji na hitnu pomoć. To dosta njih spori - jer je upravo iz toga pokrenuta čitava tzv. afera. Ta je tzv. afera nastala pak u laboratoriju onih koji pokušavaju za Vladu spasiti ono što se više spasiti ne može. Plaćati PR-ovce - koji će predimenzionirati ovakve slučajeve kad ja vozim nekog na hitnu pomoć - faza je kad se više ne može. Najbolji PR za ovu Vladu bio bi da je povećala broj radnih mjesta i BDP, smanjila broj ljudi koji odlaze iz Hrvatske… A ne plaćati ljude koji će se baviti ovim. Tu apsolutno nema nikakve afere i nikakvog slučaja.