Naš eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta) Andrej Plenković gostovao je danas u emisiji „Poligraf“ na Prvom programu Hrvatskog radija, koja je emitirana i na HTV4 (urednik i voditelj: Mislav Togonal). Tema je bio „trgovinski rat“ između Hrvatske u Srbije. Vlada je zatvorila legalne granične prijelaze i time nanosi golemu štetu i hrvatskom i europskom gospodarstvu. Istodobno, migranti u zemlju ulaze preko ilegalnih prijelaza.

Prenosimo ključne poruke eurozastupnika Plenkovića:

O NARUŠENOM UGLEDU

Nema nikakve dileme da tajming izbjegličke krize u Hrvatskoj koincidira s predizbornom kampanjom. Vlada i diplomacija su toliko „vješti“ da već imamo mjere na granici protiv susjedne zemlje kroz koju mjesecima prolaze izbjeglice. U Mađarskoj se pak gradi zid - to nije rješenje. No, što jest? Rješenje je izbjegličkoj krizi pristupiti humano, solidarno, odgovorno - i u pravnom i u sigurnosnom pogledu. Kolega Klisović, vi ste već nakon dva dana izbjegličke krize imali „plan B“! Hrvatska se sprema za svoj drugi cilj nakon ulaska u EU - postati dio Schengena. U pretpristupnim smo pregovorima dobili 120 milijuna eura za kontrolu vanjske granice. Ovo što se dogodilo narušilo je hrvatsku vjerodostojnost u smislu priprema za kredibilnu članicu EU koja štiti vanjsku granicu. To službe neće zaboraviti - ni one susjednih zemalja čiji je pristanak potreban za ulazak u Schengen ni službe EK koji će nas evaluirati. 

O „PLANOVIMA“

U ovom je trenutku bitno gledati nekoliko koraka naprijed, a ova vlada ima „plan B“, plan C“… Ne znam do kojeg će slova doći! Što se dogodilo u vanjskopolitičkom pogledu nakon što su uvedene mjere? Učinjena je šteta našim gospodarstvenicima - ne samo izvoznicima u Srbiju već i u druge zemlje. Podaci o šteti postoje u HGK - sa svih strana dolaze apeli. Odbor za vanjske poslove EP je posjetio Srbiju i Kosovo - u jučerašnjem priopćenju delegacija je prozvala Hrvatsku zbog ovih mjera.

O TEŽINI KRIZE

U Siriji je osam milijuna prognanika, a u Turskoj, Libanonu i Jordanu 4 milijuna registriranih izbjeglica - dok je broj neregistriranih nepoznat. U ovakvim okolnostima potrebno je imati dugoročni plan, sigurnost vanjske granice je ključna, a kanaliziranje ulaska bitno. Srbija uvodi protumjere i pojačava val izbjeglica koje ulaze u Hrvatsku preko polja. Izazvan je kontraefekt. Siguran sam da će izjave gospođe Mogherini i povjerenika Hahna biti upućeni prema Hrvatskoj. Na nas će biti pritisak. Nije dobro da smo u samo došli u situaciju da ne možemo organizirati dijalog. Vlada kaže da je „humana“. Na koliko? Dođite na 36 sati i idite odmah dalje bez registracije! Treba se, dakle, dogovoriti sa susjednim zemljama. 

O MILANOVIĆEVIM OBMANAMA

Milanovićeva vlada je jedina koja je rekla da neće registrirati izbjeglice. O tome svi šute! Šaljemo ljude u Schengenski prostor, a da ne znamo tko su. Riječ je o predizbornom kvazipokušaju zaštite nacionalnih interesa. Ako se nastavi ovakav pritisak međunarodne zajednice - započet jučer - vrlo brzo će se ukinuti ove mjere na granici. 

O MILANOVIĆEVOJ NEOZBILJNOSTI

Europa pokazuje solidarnost, no mora pokazati i jedinstvo u operativnom smislu. Način na koji se ponaša aktualna hrvatska vlada je model „svatko za sebe“, odnosno, to je logika suprotna onome što bi trebalo biti sveobuhvatni europski pristup - da se napravi dogovor. Posebice na jugoistoku Europe sa zemljama koje su sada najintenzivnije opterećene izbjegličkim valom - egzodus s Bliskog istoka neće stati. Neprihvatljiva je Milanovićeva retorika iz rasističkih viceva kad izjavljuje - „šaraj malo“. Ako se zalažemo za humanost - to se ne smije koristiti. Treba se ponašati ozbiljno! 

O VLADINOJ IMPROVIZACIJI

Vlada vodi lošu (vanjsku) politiku - budući smo u samo osam dana uveli restriktivne mjere prema Srbiji, koje dovode do golemih i diplomatskih i gospodarskih šteta. Svrha tih mjera je navodno bila rješavanje problema velikog priljeva izbjeglica, a ništa se pak nije riješilo. Dogodilo se suprotno - ubrzan je izbjeglički nekontrolirani val prema Hrvatskoj. Hrvatska mora prestati s improviziranim upravljanjem krizom. Napraviti solidan dogovor i strateški anticipirati stvari.

O POŠTIVANJU ZAKONA

Ljudi na terenu čine sve da pomognu ljudima u nevolji - tu njihovu humanost i solidarnost treba naglasiti. Hrvatska mora kao punopravna članica EU postupati u skladu sa svojim zakonima i s europskom pravnom stečevinom. A u vanjskoj politici treba pokazati zrelost, dijalog i diplomatsku komunikaciju. A ne odmah uvoditi mjere koje štete hrvatskim gospodarskim interesima i dovest će nas pod pritisak partnera u EU. Neće imati dobru sliku o nama - suprotno onome što vlada govori!