Veliko Trgovišće. HDZ danas svečano obilježava 93. godišnjicu rođenja utemeljitelja suvremene hrvatske države i naše stranke dr. Franje Tuđmana. Izaslanstvo HDZ-a - predvođeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom - položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod biste dr. Tuđmana pred njegovom rodnom kućom.

Predsjednik Karamarko je odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara. Komentirao je, među ostalim, povijesnu ulogu dr. Franje Tuđmana u stvaranju demokratske Hrvatske i današnje obilježavanje njegova 93. rođendana, ocjenu EK da Milanovićeva vlada (ponovno) ništa nije učinila za oporavak gospodarstva, Milanovićevo izjednačavanje dr. Tuđmana s komunističkim diktatorom Josipom Brozom Titom…

Donosimo ključne naglaske predsjednika HDZ-a:

O POVIJESNOJ ULOZI DR. FRANJE TUĐMANA

Prisjećamo se rođendana dr. Franje Tuđmana i njegova velikog povijesnog djela. Dr. Tuđman je obnovitelj suvremene hrvatske države, prvi predsjednik države i HDZ-a. Za nas je danas vrlo važan datum. Hrvatska je demokratska država, članica smo Europske unije i NATO-a. To je velika stvar. Bili su to ciljevi koje smo zacrtali u našim prvim programskim načelima. Vizija dr. Tuđmana bila je, dakle, slobodna, neovisna i demokratska Hrvatska. Mi je danas imamo - bez obzira što nismo zadovoljni kvalitetom života. Ali, to je ono što mi moramo riješiti.

O OCJENI EK

Mene ovo jako podsjeća kad roditelj dođe na roditeljski sastanak pa sazna da i dalje imate šest jedinica. I onda vam da upute što trebate napraviti. Što sve trebate popraviti da biste prošli. Tako ministri iz Milanovićeve vlade dolaze iz Bruxellesa. Uvijek isto! Ponovno su dobili naputke što trebaju raditi. Zašto? Jer to do sada nisu učinili! Od bitnih reformi, pa nadalje - otvaranja tržišta rada, poticanja malog poduzetništva... Ništa nisu napravili i uvijek dobivaju istu lekciju!

O MILANOVIĆEVU IZJEDNAČAVANJU TUĐMANA I TITA

Milanović izjednačava dr. Franju Tuđmana koji je stvorio i obnovio hrvatsku državu s Josipom Brozom Titom koji je okrvavio ruke hrvatskom krvlju! Što reći? Takva Milanovićeva izjava sve govori o njemu.

O POREZU NA NEKRETNINE

Ne u ovom momentu! Jer je kod nas specifična situacija. Mnogi ljudi su ulagali ili su naslijedili jednu nekretninu. 

O PRESUDI U SLUČAJU FRANAK

Očekujem da će se potaknuti trajno i pravedno rješenje između dužnika, vlade i banaka. Ponovno ću spomenuti pitanje jedne nekretnine - s kojom spašavate svoju obitelj jer nemate gdje živjeti. 

O SRBIJANSKOM REHABILITIRANJU MIHAJLOVIĆA

Nije dobro - zna se tko je Draža Mihajlović. Četnički pokret počinio je mnogo zločina nad hrvatskim, ali i ostalim nesrpskim narodima. To je pitanje prava i pravde. Nije dobra odluka i moglo bi biti političkih posljedica. Iako se radi o unutarnjoj stvari nama jedne susjedne države - za koju želimo da smo u dobrim odnosima. Ali, četnički pokret je ostavio krvavi trag - i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Srbijanski političari moraju jasno reći što misle o četničkom pokretu. Bez obzira na ovu presudu i odluku.