Sadašnji teritorijalni sustav je pokazao puno više prednosti nego mana. Treba jačati hrvatske županije. Prokomentirao bih iznenadnu „ljubav“ premijera prema hrvatskim županijama. Odjednom su mu „bitne“. U četiri godine mandata premijer nijednom nije našao za shodno primiti naše župane. Ima vremena za Tač i Pepermint, ali za primiti 20 hrvatskih župana nema. Toliko o njegovoj vjerodostojnosti! - istaknuo je, među ostalim, virovitičko-podravski župan (ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice županija) Tomislav Tolušić u sinoćnjem gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet).

Donosimo ključne poruke:

Jačati hrvatske županije

Sadašnji teritorijalni sustav je pokazao puno više prednosti nego mana. Treba jačati hrvatske županije. Većina gradova dobro stoji. I naravno, treba razmišljati o općinama - ovakav sustav može ostati na snazi, ali neke općine moraju ići u određenu reorganizaciju. Dakle, povećanje efikasnosti i kvalitete poslovanja. Politika HDZ-a je konzistentna. HDZ je postavio ovakav teritorijalni sustav. Kada govorimo o broju jedinica lokalne i regionalne samouprave, Hrvatska je na sredini u odnosu na članice EU.

Nevjerodostojnost premijera na odlasku

Prokomentirao bih iznenadnu „ljubav“ premijera prema hrvatskim županijama. Odjednom su mu „bitne“. Od toga me pomalo boli želudac. U četiri godine mandata premijer nijednom nije našao za shodno primiti naše župane. Ima vremena za Tač i Pepermint, ali za primiti 20 hrvatskih župana nema. Toliko o njegovoj vjerodostojnosti.

Vlada odgovorna za kaos 

Stanovnik iz Crnca, Čačinaca, Zdenaca, Orahovice plaća ono što je vlada donijela pod formom tzv. regionalizacije i racionalizacije. I on gubi. U zadnje četiri godine vlada je učinila kaos u sustavu. Želim da naši građani dobiju kvalitetu. Primjerice, ako ukinemo bolnicu u Virovitici sa 650 zaposlenih i kojoj gravitira 100 000 ljudi i pripojimo je Koprivnici, teško bolesno dijete koje može spasiti liječnik u Virovitici, morat će ići u Koprivnicu. 

Posljedice Vladine „porezne reforme“

Virovitičko-podravska županija ima 38 zaposlenih, najmanje u RH. Danas sam bio u Općini Mikleuš koja ima dva zaposlena. Svake je godine mišljenje Državne revizije da je to vrhunska općina. Imala je proračun od 2,5 milijuna kuna. Vlada ju je „ubila“ s tzv. poreznom reformom. Smanjio joj se prihod na 2 milijuna kuna.