Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i buduća predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović prošla je dva dana u rodnoj Rijeci odgovorala na novinarska pitanja o nizu aktualnih političkih tema. Donosimo ključne naglaske iz njezinih izjava.

O RASTROŠNOM PANTOVČAKU

U svakom slučaju sam za racionalizaciju državne uprave i lokalne samouprave, ali moram naglasiti da mi je plan - kada postanem predsjednica, ako mi hrvatski narod i građani ukažu povjerenje - prije svega racionalizirati Ured Predsjednika RH, smanjiti broj savjetnika i službenika. Ne morate sjediti na Pantovčaku kako biste sudjelovali u kreiranju državne politike ili u savjetovanju. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/bit-cu-bolja-predsjednica

O ODLUCI USTAVNOG SUDA

Normalno, poštujem odluku Ustavnog suda o ćirilici - kao što i uvijek ističem da od poštivanja prava nacionalnih manjina ne smijemo odstupiti ni milimetra. Ali, isto tako, ta je odluka vrlo važna jer ukazuje na to da Vlada nasilnim postavljanjem ćiriličnih ploča nije poštivala članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina - a koji propisuje da se sve odredbe o pravima nacionalnih manjina moraju primjenjivati na dobrobit i manjina i hrvatskoga naroda te u cilju snošljivosti, razumijevanja, dijaloga među većinskim i manjinskim stanovništvom. Nametanjem ploča Vlada sigurno nije pridonijela razumijevanju i dijalogu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/opet-pozivamo-vladu-i-predsjednika-j...

O NEPOVLAČENJU EU NOVCA

Iako ima snažne potencijale za iskorištavanje sredstava, Hrvatska se po svim pokazateljima nalazi na dnu ljestvice u Europskoj uniji. Više tako ne može. Bojim se da ćemo biti prva država koja je ušla u EU, a koja je već u prvoj godini više dala u europski proračun, nego što je izvukla iz EU fondova. I ono sredstava što je do sada pristiglo u Hrvatsku, uostalom, bilo je pripremljeno prije dvije, tri godine. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-da-povlacimo-sredstva-iz-eu-fo...

O ISTOSPOLNIM ZAJEDNICAMA

Na osobe koje su homoseksualci gledam kao na naše susjede, na prijatelje - uvjerena sam da većina njih ne želi da ih se obilježava na takav način. Treba prestati manipulirati bilo kime u političke svrhe i za političke bodove, nego se u Hrvatskoj moramo usredotočiti na rješavanje egzistencijalnih pitanja. 

O PODLOJ KAMPANJI

Svjesna sam da će kampanja biti ne prljava, nego podla! Uostalom, već smo vidjeli da se svašta događa. No ne bojim se nikakve kampanje jer sam uvjerena da će građani razlučiti što je stvarno, a što je fikcija. Apsolutna se ničega ne bojim!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/gospoda-kolinda-pobijedit-ce-u-1-krugu

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nervoza-na-pantovcaku-uskoro-ce-prer...