Predsjednik Tomislav Karamarko danas je ispred Središnjice odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, naše konzekventne i čvrste stavove o nepristajanju na nikakve ultimatume i podjelu fotelja, već samo razgovor o reformama i dobrobiti građana, prozirne medijske spinove odnosno pokušaje uvlačenja u blato političke trgovine… 

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SPINOVIMA

Pitate me za „komentar napisa u medijima da smo s g. Milanovićem dogovarali nove izbore“? To su, moram tako reći, gluposti tih koji to objavljuju. Jer, da sam ja s Milanovićem bilo što htio dogovarati, imali bismo veliku koaliciju prije mjesec dana. To je pokušaj nekih dijelova medija da me počnu uvlačiti u to blato političke trgovine. Nisam tome sklon, jer da sam sklon - sasvim drugačije bih reagirao i neki dan, ali i ovih mjesec i pol. Tako da to ne treba čak ni demantirati.

O INTERESU GRAĐANA KAO PRIMARNOM

Ozbiljna smo i uređena stranka. Na poziv Mosta moramo pristojno odgovoriti. To ćemo i napraviti. Sve ću opet danas prepustiti Predsjedništvu da odluči demokratski što god hoće - kao što je to bilo i neki dan. Jedno je sigurno - ne odustajemo od principa. Trgovina i rasprodaja fotelja ne dolaze, dakle, u obzir! Nije dobro da ultimatumi postanu praksa u političkom razgovoru jer se o svemu mora razgovarati. Ako možemo u ovom momentu učiniti bilo što da se izađe iz ovih problema - počnemo rješavati krucijalne probleme u gospodarstvu - mi ćemo to svakako učiniti. To nam je prvi interese, a ne fotelje. Ponovit ću - nema svetih imena. Nitko od nas se ne može vezati ni za jednu fotelju! Ovo je sada došlo u jednu, rekao bih, situaciju apsurda. U jedan teatar apsurda. Pojedinci moraju zatomiti svoje egoizme i taštine. Te staviti interes hrvatskog društva i čovjeka na prvo mjesto. 

O SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA

Razgovarat ćemo. Sigurno ćemo kolegama odgovoriti, ali to će biti u okviru onog što smo i sada predlagali. Moramo sačuvati svoj dignitet te, u konačnici, biti pragmatični - naći rješenja za ovu situaciju. Ne znam što će Most ponuditi kao platformu za razgovor. To sigurno ne može biti kao do sada - po sistemu uzmi ili ostavi. Mi nismo naučili tako razgovarati. Taj način je presedan - ne znam kada se u hrvatskom političkom životu ovako nešto događalo. Nemam namjeru kritizirati, ali imam pravo izraziti svoje neslaganje s tim načinom i stilom. Reagirali su i pozvali nas, da se tako izrazim, natrag u igru. Predsjedništvo HDZ-a će danas odlučiti. S tim, dakle, da okvir ponašanja - i našeg i mog osobnog - mora biti zadržan.