Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom, na zagrebačkom groblju Mirogoju zapalilo je svijeće i položilo vijenac na grob dr. Franje Tuđmana u povodu 15. godišnjice njegove smrti. Stranačkom vrhu pridružila se i naša predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović. 

Baština cijelog naroda i naše povijesti

Nakon polaganja vijenca, predsjednik HDZ-a na Mirogoju je odgovarao na pitanja okupljenih novinara o povijesnoj ulozi dr. Franje Tuđmana. Snimku možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo sažetak Karamarkovih odgovora:

Današnji je HDZ upravo onakav kakvim ga je htio pokojni predsjednik Tuđman. Novo je vodstvo vratilo stranku korijenima - dr. Tuđmanu, iskonskim vrijednostima Domovinskog rata, stvorenim u 90-im godinama. Dr. Tuđman obnovitelj je hrvatske države - njegova državnička veličina nije samo baština HDZ-a, nego cijelog naroda i naše povijesti. Nepotrebna je dvojba - koju svojim pitanjem postavljate - je li važnije to što je bio antifašist ili vrhovni zapovjednik u Domovinskom ratu. On je bio oboje! Bio je antitotalitarist - i antifašist i antikomunist - i vrhovni zapovjednik pobjedničke Hrvatske vojske. Što više prolazi vrijeme od njegove smrti, dr. Tuđman je sve veći i veći. Oslobodio je Hrvatsku i uveo demokraciju.  

Izbornom pobjedom protiv relativizacija

Obilježavanje godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice nastavljeno je u Velikom Trgovišću - gdje je naše izaslanstvo položilo vijence pred bistom dr. Tuđmana kod njegove rodne kuće.

Predsjednik Karamarko i u Velikom je Trgovišću, tijekom obilaska Tuđmanove rodne kuće, odgovarao na pitanja novinara: 

- Josipovićevo i Milanovićevo nepolaganje vijenaca na grobu dr. Tuđmana pokazuje njihov odnos prema suvremenoj hrvatskoj državi, za čije je stvaranje najzaslužniji upravo pokojni predsjednik. U jednom smo trenutku bili naivni - pomislili smo da će oni kojima je dr. Tuđman pružio ruku pomirbe prihvatiti ideju o samostalnoj hrvatskoj državi. A danas pokušavaju relativizirati sve ono što je dr. Tuđman stvorio! Sve naše ideale! Zato ćemo pobijediti na izborima i reći „do viđenja“ lažnoj socijaldemokraciji - jer želimo domoljubnu socijaldemokraciju. Čvrsto ćemo čuvati ono što je dr. Tuđman zasadio u temelje hrvatske države!  

U 16:00 u zagrebačkom Hotelu Sheraton održat će se svečana akademija, a u 19:00 u Zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu služiti sveta misa zadušnica. 

Hvala Vam, predsjedniče Tuđman!

Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana hrvatska je država međunarodno priznata, obranjena i oslobođena. Svojom je državotvornom vizijom zacrtao i euroatlantski put Republike Hrvatske. Zato ga se danas prisjećamo s neizmjernom zahvalnošću i ponosom kao najvećeg državnika kojeg je hrvatski narod imao u svojoj burnoj i slavnoj povijesti. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/dr-franjo-tudman-10121999-10122014