Posljednje sučeljavanje predsjedničkih kandidata najbolje je najavilo da ćemo dobiti prvu hrvatsku predsjednicu! I iz duela na HTV-u, opće je mišljenje, Kolinda Grabar-Kitarović izašla je kao pobjednica! 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-na-novoj-tv-bit-cu-predsjednica-sv...

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-zadovoljna-sam-suceljavanjem-napok...

Od samoga početka bilo je svima razvidno da će buduća predsjednica deklasirati bivšeg predsjednika! Argumentirano, jasno, čvrsto i odlučno odgovorila je na svako podmetanje, svaki niski udarac Milanovićeva sve nervoznijeg, zajedljivijeg i agresivnijeg kandidata Josipovića. 

ZA prvu hrvatsku predsjednicu!

Na pitanja od poljoprivrede i ekonomije, preko vanjske politike te nacionalne sigurnosti i obrane, do socijalne katastrofe i Hrvata izvan RH, demonstrirala je superiornost u replikama na neuspjele pokušaje Josipovića da skrene pozornost s merituma stvari. Nakon večerašnjeg sučeljavanja, i posljednjim je „skepticima“ jasno da Josipović nema što ponuditi hrvatskom narodu, a da ćemo dobiti predsjednicu koja će pokrenuti Hrvatsku!

Sučeljavanje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo glavne naglaske iz odgovora i replika buduće predsjednice: 

O Josipovićevoj sukrivnji

Cilj je izvući zemlju iz teške gospodarske i socijalne krize koju je prouzročila Milanovićeva vlada. A za katastrofu je svojim nečinjenjem Josipović sukrivac!

O skretanju pozornosti s krize

Da je ova vlast htjela riješiti stanje u nogometu, odavno bi ga riješila. No Milanović i Josipović htjeli su skrenuti pozornost s katastrofalnoga socijalnog i ekonomskog stanja. Nogomet je „najvažnija sporedna stvar na svijetu“, ali meni su prioritet 320.000 građana pod ovrhom, 318.000 nezaposlenih, gladna djeca i svi koji žive na rubu siromaštva.

O vraćanju vjere u političare

Standard naših građana doista je prenizak a da bi ih se kažnjavalo zbog neizlažanja na izbore. Građani ne glasuju jer su izgubili povjerenje u politiku, a ja im želim vratiti vjeru u političare - kako bi što više koristili svoje pravo da utječu na političke procese u zemlji. 

O broju generala

Broj generala je prevelik. Brinut ću se kao vrhovna zapovjednica da bude u skladu s NATO standardima. 

O lošoj opremljenosti Oružanih snaga

Duže vrijeme upororavam na stanje u Oružanim snagama. Moraju imati opremu s kojim mogu raditi. Vidjeli smo rušenje MiG-a, probleme sa slijetanjem, stoga se treba založiti za pregled cijele opreme. Treba dobro procijeniti i donijeti odluke u skladu sa strateškim ciljevima, a nama strateški programi nedostaju. OS nisu dovoljno dobro opremljene. Kao vrhovna zapovjednica pobrinula bih se za dobro opremanje vojske. Pritom bih učinila sve da se potakne domaća proizvodnja.

O pravima Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori

Snažno se zalažem za prava nacionalnih manjina. No tražim jednaka prava za hrvatske manjine u drugim državama - u Srbiji i Crnoj Gori. U Srbiji treba primijeniti davno potpisani sporazum o sudjelovanju manjina u vlasti. 

O Milanovićevoj paničnoj agresiji

Rječnik g. Milanovića je neprimjeren. On takav rječnik koristi i u odnosu na političke konkurente. 

O povratu nacionalizirane crkvene imovine

U potpunosti sam za poštivanje svih sporazuma - u pitanju su kredibilitet zemlje i vladavina prava. 

O zloporabama tajnih službi

U slučaju mogućih zloporaba, prvo bih razgovarala s čelnicima obavještajnih službi i premijerom te potom sazvala sjednicu VNS-a. Želim potpunu neovisnost i maksimalno moguću transparentnost službi. I bez izlistavanja telefonskih brojeva ili prisluškivanja na rubu zakona. Ne polazim od trača, nego od napisa u medijima. Ako je to istina - onda nije dobro. Ako nije - tim bolje!

O HDZ-ovoj borbi protiv korupcije

Dobro je da je doneseno zakonodavstvo o nezastarijevanju kriminala u pretvorbi i privatizaciji. No podsjetit ću - borba protiv korupcije krenula je iz HDZ-a, upravo za vrijeme Tomislava Karamarka.

O uhićenjima zbog kritike Josipovića

Za slobodu sam medija, izražavanja mišljenja, ali i odgovornost. Činjenica je da je u Hrvatskoj bilo političkih uhićenja. Primjerice, u Splitu su uhićeni mladi jer su lijepili plakate kojima su samo izražavali svoje mišljenje!

O zakašnjeloj reakciji na Šešelja

Na Šešeljev govor mržnje, g. Josipoviću, danima niste reagirali. Kao predsjednica reagirala bih odmah i zatražila da se Srbija ogradi od njegovih izjava te bih se obratila i EU, i NATO-u, i Vijeću sigurnosti. 

O definiranju granica 

Što se tiče granice sa Srbijom, ako se ne postigne dogovor, treba ići na Međunarodni sud. 

O kraju Milanovićeve vlade

Ova će vlada sigurno izgubiti sljedeće izbore stoga neće niti realizirati ulazak u zonu Schengena. 

O Pelješkom mostu

Krajnje je vrijeme da započnemo izgradnju Pelješkog mosta, koji je bitan zbog gospodarskog razvoja. A potrebno je da se što više financira iz EU fondova. 

O narušavanju odnosa s Njemačkom

Hrvatska vanjska politika je neodlučna i nedefinirana. Nismo jasni u odnosu prema saveznicima - treba zauzeti puno jaču poziciju u NATO-u i EU. Treba obnoviti strateške partnerstva s državama s kojima smo ih narušili, primjerice s Njemačkom. Lex Perković je narušio naše odnose s Njemačkom - bez obzira koliko to nijekao g. Josipović. 

O Josipovićevoj „politici regiona“

Zatvorili smo se u regiju - ovo je Hrvatska, a ne regija! U interesu nam je da susjedne države uđu u EU - ali prije toga moraju ispuniti kriterije. Primjerice, za Srbiju je u pitanju povratak umjetnina ili prava hrvatske nacionalne manjine.

O gospodarskoj diplomaciji

Gospodarsku diplomaciju treba osnažiti! Ona uistinu treba otvarati vrata izvozu i privlačiti investicije. A za to je i u Hrvatskoj potrebna poduzetnička klima!

O nepovlačenju EU novca

Činjenica je da su rezultati iskorištavanja fondova EU katastrofalni! Više smo u EU uplatili novca, nego što smo povukli. A sav novac koji je povučen bio je isplaniran još doba HDZ-ove vlade. SDP-ova vlada nije iskoristila ništa od EU fondova! Razgovarala sam s mnogim ljudima - kažu da imaju projekte. Ali, Milanovićeva vlada nije odradila svoj posao!

O monetizaciji protiv volje naroda

Vlada ne smije ignorirati volju građana ako je referendum protiv monetizacije legalan. Tražila bih - ako ne bude poštovala odluku na referendumu - da Vlada odstupi. Građani su nositelji demokracije. Građani biraju vlast - ustrajala bih na volji građana.

O (ne)ukidanju županija

Nisu problem županije, nego dio gradova i općina. Zauzimam se za funkcionalnu decentralizaciju na temelju supsidijarnosti - veća fiskalna decentralizacija. Ali ne uvođenjem većih poreza.

O SDP-ovu uništavanju hrvatskog sela

Putujući Lijepom Našom iznenadila sam se da imamo OPG-ove koji daleko zaostaju za standardima EU. Bila sam uvjerena da će članstvom u EU poljoprivrednici najviše profitirati, no SDP-ova vlada nije napravila plan ruralnog razvoja i izgubili smo 2,5 milijarde kuna! 

O bešćutnoj vladi

Kao predsjednica uvijek ću upozoravati na problem nezaposlenosti - jer stanje postaje neodrživo. Jako je puno tvrtki nestalo za vrijeme mandata SDP-ove bešćutne vlade! Bešćutna je na probleme u gospodarstvu i na probleme nezaposlenosti.

O Tamari Obradović Mazal

G. Josipoviću, šefica Vašeg stožera Tamara Obradović Mazal bila je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva kada se odlučivalo o budućnosti Ine. Tako da Vam je bolje o tome ne pričati.

ZAVRŠNA RIJEČ

Pozivam vas da 11. siječnja izađete na izbore. Tog dana neće birati samo osobu, nego i smjer u kojem će ići Hrvatska. Nudim zaokret od ovoga teškog stanja i beznađa - nudim program „Za bolju Hrvatsku“! Nudim brigu za svakog čovjeka, branitelje, poduzetnike, domaćice.... ZA Hrvatsku koja je razvijena i socijalno osjetljiva te brine o svakom svom građaninu!

PRIZNANJE BIVŠEG PREDSJEDNIKA

U završnoj je riječi i bivši predsjednik Josipović, valjda podsvjesno, priznao da će izgubiti u nedjelju. Obratio se građanima parafrazirajući slogan buduće predsjednice - „Recite DA boljoj Hrvatskoj!“.

DA - ZA BOLJU HRVATSKU!