Sučeljavanjem na Novoj TV Kolinda Grabar-Kitarović učinila je još jedan krupni korak prema trijumfu 11. siječnja! Buduća predsjednica RH od prve je minute - kao istinska državnica - dominirala debatom. Argumentima je, slobodno rečeno, „obrisala pod“ sa sve neuroznijim Milanovićevim kandidatom Josipovićem. 

ZA zajedništvo i promjene!

Program „Za bolju Hrvatsku“ otpuhao je ustavne magle i ispra(z)ne podvalice dosadašnjeg predsjednika! Sve je bliži trenutak kada će narod izabrati zajedništvo i promjene - nasuprot Josipovićevoj isključivosti i ideološkim podjelama. 

Sučeljavanje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo ključne poruke buduće predsjednice:

O Josipovićevoj sukrivnji za propast

Obećali ste da ćete biti državnik, no razmišljali ste samo o vlastitom rejtingu i novom mandatu. Liderstvo, stav, snaga volje, govoriti, a ne šutjeti, davati inicijative, pozivati i prozivati Vladu na odgovornost - to su kvalitete predsjednika, a Vi niste činili ništa od toga! Tek ste se oglasili zadnjih tjedana kampanje! 

O SDP-ovim kosturima

Otišla sam iz Sanaderove vlade, a Vi ste čvrsto uz Milanovićevu vladu čiji će kosturi tek izaći na vidjelo. 

O Rakarovu govoru mržnje 

Duboko se ograđujem od svakog govora mržnje i podjela, ali Vi se nikada niste ogradili od svog savjetnika Marka Rakara koji je izjednačio branitelje s Ku Klux Klanom, kao ni od svog suradnika dr. Nenada Horvata koji je ustvrdio: „Da je '45. dulje trajala, ne bismo se morali mučiti devedesetih“.

O braniteljima koji prosvjeduju

Mislite li da bi branitelji sjedili na hladnoći ovoliko dugo bez razloga? Nemojte manipulirati s njihovim plaćama - jer zdravlje se ne može kupiti! 80 posto branitelja imaju mirovine manje od 2.800 kuna. 

O Josipovićevu grijehu nečinjenja

Treba nam novo zajedništvo kako bismo zemlju izvukli iz krize u koju ju je bacila Milanovićeva vlada. A za krizu ste svojim nečinjenjem suodgovorni upravo Vi.

O vlastitom svjetonazoru

Na političkoj sam poziciji desnog centra. Dijelim s Tomislavom Karamarkom isti svjetonazor. Ali nisam, kako maliciozno insinuirate, ničija marioneta - to sam u karijeri dokazala.

O dva lica iste kovanice

Nisam vidjela nikakvu razliku između Vas i Milanovića. Niste zatražili sazivanje tematske sjednice Vlade o dubokoj ekonomskoj i socijalnoj krizi. Samo ste tražili izgovore da ništa ne poduzimate. Trebali ste imati hrabrosti i čvrstine te od Milanovića zatražiti sjednicu Vlade!

O prvim potezima kao predsjednica

Moja je ustavna obaveza surađivati s Vladom. Ne volim konflikte, razgovarat ću s Milanovićem. Ali, inicirat ću sjednicu Vlade o stanju u gospodarstvu, problemima ovrha, deložacijama... Ako nemaju izlaz iz tog stanja, onda je vrijeme da se agonija prekine i da dođe netko drugi!

O Josipovićevu „dociranju“

G. Josipoviću, prestanite mi molim Vas docirati kao profesor. Na prvom su mi mjestu interesi građana - a ne rasprava o ustavnim promjenama koje neće otvoriti nijedno radno mjesto!

O ovrhama i deložacijama

U pet godina predsjednika Josipovića bilo je najviše ovrha i deložacija u hrvatskoj povijesti. Prvi akt koji ću potpisati jest poslati ovršni zakon na ocjenu ustavnosti. G. Josipoviću, podsjećam Vas da ste supotpisnik toga istoga ovršnog zakona. A Ustavni sud Vam je srušio 18 zakona koje ste potpisali.

Ako je briga za građane patetika - kao što sad tvrdite - ne znam što bih rekla. Imali ste pet godina da pomognete građanima - niste učinili ništa.

O novom zajedništvu

Ne dijelim ljude ni po kojoj osnovi - želim potporu svih građana. Nudim svima izlazak iz teške krize - da se ujedinimo u pokret za bolju hrvatsku!

O diktatoru Titu

Josip Broz Tito bio je komunistički diktator. I molila bih Vas da antifašističku borbu ne izjednačavate s komunizmom!

O putu Srbije u EU 

Pitanje nestalih mora se zaključiti, kao i pitanje granice, arhiva, povratka kulturnih dobara... Hrvati u Srbiji moraju imati ista prava kao Srbi u Hrvatskoj. Kada je Nikolić bunjevačkim Hrvatima podijelio udžbenike na ćirilici, vrlo ste mlako reagirali.

O ravnopravnosti Hrvata u BiH

Hrvati moraju biti ravnopravni u svakom pogledu s druga dva naroda u BiH. Vaša potpora je bila više deklaratorna, nego stvarna!

O racionalizaciji Ureda Predsjednice

Vaših 147 djelatnika u najmanju bih ruku prepolovila. A kao što znate, najavila sam i preseljenje predsjedničkog ureda. 

O Josipovićevoj ideološkoj isključivosti

G. Josipoviću, Vi niste vodili politiku povjerenja, nego dijeljenja. U Knessetu ste govorili o „ustaškoj guji u Hrvatskoj“. A i veličali ste „kape partizanke“!

O pomirbi

Pomirba je apsolutno jedna od najboljih stečevina dr. Franje Tuđmana. Bez nje bismo teško dobili Hrvatsku. No pojedinci su zloupotrijebili pomirbu - u strukturama su ostali mnogi koji su proganjali hrvatski narod. 

O sramoti zvanoj Lex Perković

Lex Perković je bio sramota za Hrvatsku. Umjesto da smo sami procesuirali dionike komunističkoga represivnog aparata koji su činili zločine nad Hrvatima - to umjesto nas čini Njemačka.

O nepovlačenju EU novca

Vlada je otjerala sposobne, a dovela podobne, tako da nije u stanju donijeti program ruralnog razvoja, što je podloga kako bi ljudi koji su se prijavili na natječaje povukli novac iz EU fondova. Ove godine od 11 milijardi kuna koje su nam se nudile nismo iskoristili ni lipe.

O seksističkoj kampanji

U kampanji nisam zadavala niske udarce. Upravo su iz Josipovićeva kruga dolazile seksističke kvalifikacije o meni kao ženi. 

O sijamskim blizancima Milanović-Josipović

G. Josipoviću, Milanović Vas je podržao u kandidaturi. Tijekom cijelog mandata zdušno ste uz njega! I nipošto mu se ne usuđujete zamjeriti!

O strasnoj brizi za vlastiti rejting

Najgora osobina predsjednika jest kada brine isključivo o osobnom rejtingu, a ne o rejtingu države. 

O boljoj predsjednici

Biću bolja predsjednica nego vi zato što sam hrabra i odlučna. I ne bojim se reći što mislim, makar se nekome zamjerila.

O predsjednici koja ujedinjuje

Milanovićeva poruka „mi ili oni“ neprihvatljiva je - ona dijeli hrvatske ljude. Potrebno nam je zajedništvo - bit ću predsjednica koja ujedinjuje ljude. Pozvala sam sve građane da se prepoznaju u mom programu - ne dijelim ih na ljevicu i desnicu. Bit ću glas svih građana i oni će biti moja snaga!

ZAVRŠNA RIJEČ

Izađite na birališta! Dana 11. siječnja ne birate kandidata ili kandidatkinju, nego smjer kojim će krenuti Hrvatska. Ako mislite da živite bolje nego prije pet godina, glasujte za sadašnje stanje. Ali ako želite promjene i zaokret, ako želite snažniju, pravedniju, bolju Hrvatsku, darujte svoje povjerenje meni! Bit ću predsjednica svih građana Republike Hrvatske.