Predsjednik Tomislav Karamarko danas je - nakon sjednice proširenog Predsjedništva HDZ-a - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, naše jasne, konzistentne stavove o tripartitnoj vladi, naš odgovor Mostu, potrebu da se građanima ponude realna rješenja…

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ILUZIJI TRIPARTITNE VLADE

Prijedlog o tripartitnoj vladi smo odbili na dvije sjednice Predsjedništva. Smatramo da ne bi bila učinkovita. Iluzija je govoriti o efikasnosti jedne takve vlade. Postoji čitav niz razloga - sve smo zadnjih dana objasnili. Ponudili smo Mostu upravo ono što se sada događa sa SDP i njihovom koalicijom - da ponove s nama. Da imamo, dakle, dualni sastanak o dualnim odnosima u koaliciji. 

O KONZISTENTNIM STAVOVIMA

Moramo biti dosljedni - ja nisam Milanović da svaki dan mijenjam stavove zbog fotelja. U našem odgovoru kolegama iz Mosta naveli smo da se zalažemo za stručnu vladu. A na čelu takve vlade mora biti stručna, nestranačka osoba. Ili pak neka druga osoba - za koju se dvije strane dogovore. Sve je otvoreno, osim onog što ne želimo ulaziti u nedefinirane situacije tripartitne vlade. U kojoj bi bili oni koji četiri godine upropaštavaju državu. Uvijek sam se zalagao za jedinstvo u Mostu. Nisam funkcionirao kao Milanović, SDP i njihovi partneri - nisam radio na razbijanju Mosta. Ne postoji više ideja o tripartitnoj vladi - o čemu onda Most i SDP razgovaraju. Tko udovoljava kriteriju broj jedan iz njihova zahtjeva? Nitko! To je, dakle, jedna kontradiktorna situacija. Jer, prvi je uvjet bio upravo tripartitna vlada. Ako ona ne postoji, onda je normalno da se razgovara o dualnoj - s jednim ili drugim partnerom.

O RACIONALNIM RJEŠENJIMA

Na tripartitnu vladu ne pristajemo jer ne želimo širiti iluzije i baviti se podjelom fotelja. Morao bih, dakle, pristati na sve samo da dobijem fotelju čega - premijera, zamjenika premijera ili predsjednika Sabora. Neću - jer postoji nešto važnije od toga, a to je da moramo biti realni i racionalni te građanima ponuditi prava rješenja. A ne - iluziju! Apsolutno govorim u ime Domoljubne koalicije - koja je jedinstvena u stavu.

O AUTENTIČNOSTI I DOSLJEDNOSTI

Vlada Mosta i SDP-a ne može biti dobra opcija - u nju se kreće prije svega interesima SDP-a da zadrži vlast. Trebamo biti konzistentni - građanima ne želimo nuditi iluzije i lagati im. Kakvi bismo bili kada bismo svaki drugi dan mijenjali stavove, samo da se približimo izvršnoj vlasti i foteljama. To nije ni dobro ni moralno! Dokazali smo da smo konzistentni i autentični - to želimo i ostati.

O PROGRAMU DOMOLJUBNE KOALICIJE

Pitate me „zašto bi se Most trebao odlučiti za nas“? Zato jer koalicija Hrvatska raste četiri godine upropaštava Hrvatsku - koja pod njihovom vlašću pada. Zato što imamo program na kojem vrijedno radimo tri godine, imamo katalog investicija - koji oni nemaju, znamo kako iskoristiti EU fondove - što oni ne znaju. Između ostalog, a ima još mnogo razloga.

PrivitakVeličina
odgovor_mostu.pdf3.89 MB