Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković je ispred Središnjice naše stranke odgovorio na nekoliko pitanja novinara.

Izjavu predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU

Ideja je da s predsjednikom Hrvatskog sabora akademikom Željkom Reinerom i čelnikom Mosta Božom Petrovom danas na sastanku vidimo kako na najbolji način izvesti konstituirajuću sjednicu i sve one točke dnevnog reda - koje će biti na početku sjednice. Naći ćemo razumno rješenje. Hrvatskoj javnosti je u interesu da se što prije izglasa povjerenje novoj Vladi. Točke koje smo dogovorili su bitne i relevantne. Zahtijevaju određenu proceduru i raspravu. Kao pravnik i legalist poštujem institucije - naći ćemo rješenje.

O KVALITETI & STRUČNOSTI

Meni je drago da uloga predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH pripadne dr. sc. Davoru Božinoviću koji je vrlo iskusan - bio je ministar, državni tajnik i veleposlanik. Ima, dakle, i životno iskustvo i znanje - vrlo je važno da osoba koja je na čelu ureda premijera ima autoritet za kvalitetnu koordinaciju poslova sa svim resorima, ali i drugim akterima u društvu. Što se tiče imena budućih ministara, kao mandatar nemam što spekulirati. Imam određene ideje, dogovorit ćemo cjelovito rješenje i kada sve bude spremno, izaći ću s imenima.

O IZMJENAMA OVRŠNOG ZAKONA

Postoji ideja da onima koji ostanu bez svoje nekretnine država osigura vrijeme kako bi se snašli. Sve je u fazi prijedloga, raspravljat će se o tome - intencija je pozitivna.