Predsjednik Tomislav Karamarko danas je - uoči sjednice nacionalnog Predsjedništva - odgovarao ispred Središnjice na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, temu današnje sjednice Predsjedništva, prijedloge kandidata za vladu pristigle s terena, usuglašavanje najboljih rješenja i buduću vladu stručnjaka…

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA

Tema će biti kadrovska „slika“ buduće vlade - onako kako je mi vidimo. S terena smo od naših odbora dobili prijedloge - danas na Predsjedništvu ćemo ih razmatrati. Kandidata ima dosta. Sigurno će biti nekoliko desetaka dobrih imena.

O NAJBOLJIM RJEŠENJIMA

Imamo za svaki resor po dva ili tri kandidata. Mandataru će, u konačnici, biti predočeni najbolji kandidati po našoj ocjeni. On će, dakle, moći izabrati onoga tko će njemu najviše odgovarati. Imena ćemo mu predložiti u sljedećih nekoliko dana, ništa se ne radi u jednom danu - to ne bi bilo dobro. Gospodin Orešković je obavio već neke bitne radnje za sastav buduće vlade - razgovarao je s nekim ljudima.

O KRITERIJU STRUČNOSTI

Mostu ide šest ministarstava - dogovorit ćemo koja, ali to u ovom momentu nije bitno. Čak smo dogovorili jednu fleksibilniju varijantu: ako ćemo mi za neko ministarstvo, koje je određeno Mostu ili obrnuto, imati boljeg kandidata, možemo i na taj način razgovarati. U principu, ako jedni imaju ministra, da drugi imaju zamjenika. Bit ćemo isprepleteni kvalitetnim ljudima - to je bitno.

O KANDIDATURI VESNE PUSIĆ

Bio sam protiv te kandidature jer procedura nije ispoštivana, prerano je istaknuta. To je bila, rekao bih, jedna haranga, ofenziva s njezinim imenom. Ne znam čime i kako je zaslužila kandidaturu - buduća će vlada o tome morati razgovarati.

O PRINCIPU VETA

Dogovor Mosta i nas je da moramo predložiti stručne ljude koji imaju čiste radne biografije. Ljude koji nemaju repove iza sebe. Prema tome, ako se taj princip prekrši onda će veto profunkcionirati. Ali, mislim da smo previše pametni i oprezni, dobrohotni prema vlastitoj državi, da u takve stvari nećemo ulaziti.