Ostvaruju se sve najcrnje prognoze: imamo brzorastući dug i deficit, ali se ministar financija raduje novom zaduživanju. Ni pozitivne mjere Europske središnje banke (ECB) neće pomoći našem gospodarstvu ako se ne pokrenu strukturne reformi! - jedna je to od poruka s konferencije za medije pod naslovom „Odluka ECB-a o mjesečnom plasmanu 60 milijardi eura te pouke koje bi trebale izvući Vlada RH i HNB“ koju su u Središnjici održali eurozastupnica (i predsjednica HDZ-ova Odbora za EU fondove) Ivana Maletić te predsjednik HDZ-ova Odbora za financije dr. sc. Tomislav Ćorić. Govorilo se, dakako, i o krizi s kreditima u švicarskim francima.

MALETIĆ: Lalovac se raduje novim zaduživanjima!?

ECB je prvi put u povijesti donijela odluku o državnim obveznicama i otvara veće mogućnosti financiranja i veću likvidnost na europskom tržištu kako bi se potaknuli gospodarski rast i razvoj. To razumiju i znaju svi građani, no šokantno je što to ne zna i ne razumije SDP-ova vlada. Jučer je tako ministar financija Lalovac izjavio da su nam glavni cilj ulaska u EU bile ni manje ni više nego „snižene kamate“. Umjesto da je izašao s novom sviješću - poučen EBC-ovim odlukama - te se ispričao što tri godine ništa ne rade, ne pokreću strukturne reforme, ne privlače investicije, ne potiču poduzetnike - on se raduje sniženim kamatama i novim zaduživanjima!? Nevjerojatno!

Ostvaruju se najcrnje prognoze

Izvješće Eurostata za treći kvartal 2014. pokazuje da se sve najcrnje prognoze kontinuirano ostvaruju - imamo brzorastući dug i deficit. Javni dug je sad na 78 posto BDP-a, a znamo da će biti na 87 posto za čitavu 2014. kada se sagledaju sva izdana jamstva, rast nezaposlenosti i kontinuirani gospodarski pad. SDP-ova vlada ne reagira - uopće ne razumije što se događa u EU!

Dr. ĆORIĆ: HNB previdio svoju odgovornost!

Mjera ECB-a o spuštanju kamatne stope mogla bi imati pozitivne učinke na naše gospodarstvo kada bi se započelo s reformama. A ako ne započnu - a očito neće - jedina dobra strana te mjere, jedina sreća u nesreći bit će zaduživanje po nešto nižim kamatnim stopama ove i sljedeće godine. 

Naglasio bih činjenicu da je kvantitativno otpuštanje ECB-a vrlo bitan pokazatelj aktivnosti jedne središnje banke - čemu nikako da posvjedočimo u Hrvatskoj. I u ovoj dubokoj krizi kojom smo potreseni zbog aprecijacije švicarskog franka HNB je ponovno u scenariju „rješenja problema“ nekako previdio svoju ulogu i odgovornost za nastalu situaciju. Apeliram na HNB da se napokon aktivira, da postane aktivni dionik rješenja, jer je - nažalost - bila aktivan dio njegovog stvaranja u prošlosti.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-konverzija-jedino-dugorocno-rjesen...

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-obvezati-vladu-i-hnb-da-u-roku-90-d...