Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u Zagrebu - nakon sastanka s Hrvatskom udrugom poslodavaca - odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara. Komentirao je, među inim, današnji razgovor o rješenjima za izlazak iz gospodarske krize, naš cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja, nikakve rezultate Milanovićeve vlade, osnaživanje poduzetništva koje će uslijediti nakon naše pobjede na izborima, stvaranje uvjeta za rast realnog sektora…

Karamarkovu izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU S HUP-om

Jako sam zadovoljan današnjim sastankom. Ovo je bio radni sastanak. Razmijenili smo mišljenja o teškim problemima u gospodarstvu i kako iz njih izaći. Kroz fokus 16 pitanja koje je uputio HUP. Ta pitanja su, naime, akcentirana u našem programu. Probleme pokušavamo riješiti kroz naš cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja. Ovo je naš prvi susret - imali smo visoku razinu razumijevanja. Naša će vlada mandat početi kao da će trajati jednu godinu. Ono što napravimo u prvih šest mjeseci ili godinu dana - napravili smo. Sve ostalo može biti gubitak vremena. Što je pak prezentirala ova vlada? Nakon tri i pol godine - ništa nisu napravili. Ne vidim što bi dalje mogli napraviti. 

O OSNAŽIVANJU PODUZETNIŠTVA

To je pitanje odnosa prema realnom i javnom sektoru. Odnosno rasterećenja realnog sektora - o kojem sve ovisi. Prostor za realni sektor se sužava nauštrb javnog sektora. I to je ono što moramo zaustaviti. Poticati, dakle, realni sektor - male i srednje poduzetnike, obrtnike… Otvaranje, dakle, novih radnih mjesta. I o njima sve ovisi. Ne možemo dopustiti - kao što je ova vlada dopustila u ove tri i pol godine - opterećenje javnog sektora s nekoliko tisuća novozaposlenih. Realni sektor to više ne može podnositi. Nema tih pleća koja to mogu izdržati. To je ono što je nesporno - na tome ćemo raditi i dogovarati se. Kad dođemo u poziciju za preuzimanje odgovornosti za vođenje države, HUP će znati što ćemo raditi prvi dan. 

O GOSPODARSKOM PROGRAMU

Naš cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja dobiva konačnu formu. Krajem lipnja održat ćemo - zajedno s našim stručnjacima - drugi sastanak s prijateljima Münchena. Obećali smo članovima HUP-a da će biti upoznati sa smjernicama programa. Dopustit ćete - nama kao političkoj stranci - da taktiziramo s otkrivanjem svih karata odnosno detalje tog programa. Održat ćemo prezentaciju programa u stranci - provedbene dokumente, detalje… Kada ćemo i kako u javnosti komunicirati - to prepustite nama. Čekamo da Milanović napokon kaže datum izbora. Ova vlada ništa nije napravila, dok mi nudimo rješenja!