Mandatar nove vlade Tihomir Orešković danas je - u zagrebačkoj zračnoj luci „Pleso“ - po povratku iz austrijskog Kitzbühela odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Izjavu mandatara Oreškovića (i odgovore na pitanja novinara) možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo objedinjeno ključne poruke:

O sastanku

Sastanak u Kitzbühelu je bio jako uspješan. Prije nego što sam krenuo postavio sam ciljeve. Prvi, da iskoristim priliku upoznati se s 80 najmoćnijih investitora u svijetu - koji drže 80 posto našeg duga. Ali, i da iskoristim priliku da ispunim dvije stvari - da pokrenemo optimizam i pozitivnu klimu za investitore. Mislim da smo taj prvi cilj jako dobro ispunili. Drugi cilj je bio da predstavim program reformi te vidim reakcije investitora. Oni drže najveći dio našeg duga, ako su program i reforme pozitivne, to će se vidjeti i kroz njihovu podršku. A zadnji cilj je bio da dobijem potporu investitora, jer tako ćemo dobiti pozitivan korak naprijed i jačanje kreditnog rejtinga. Iskoristio sam priliku predstaviti se svima da me upoznaju, kao i moje poslovno iskustvo. A već sam čuo komentare da je pozitivan korak za Hrvatsku da sam došao iz privatnog sektora i financija. Vrlo uspješan, dakle, sastanak.

O gospodarskom oporavku

Prezentirao sam glavne poluga koji uključuju efikasnost javnog sektora, jačanje konkurentnosti, investicije, EU fondove. Potrebno je usredotočiti se na tehnologiju i skratiti rok izdavanja dozvola. Kada gledamo EU fondove, imamo 10,7 milijardi eura koje možemo iskoristiti - koji će pokrenuti rast. To nisu nikakvi rezovi, to je čista egzekucija. Povlačenje tih sredstava iz fondova će biti veliki uspjeh za Hrvatsku. Što se tiče investicija, mogućnosti su u energetici, infrastrukturi koje mogu potaknuti rast. Razgovarali smo i o dugu te smanjenju deficita. Investitorima je bilo glavno pitanje kada ćemo riješiti dug. Ako nećemo smanjiti dug, to će biti problem. Već sam rekao, imamo priliku iskoristiti „mrtvi kapital“ za smanjenje duga. I reforme u zdravstvu - konkretnije u nabavi i administraciji - gdje možemo pojačati efikasnost. Moramo, dakle, početi spajati i gospodarstvo i obrazovanje.

O novoj vladi

Glavno pitanje investitora je bilo imam li podršku političkih stranaka. Sto posto vjerujem da imam tu podršku - ne samo od koalicije i partnera nego i od drugih stranaka. To je bitno za Hrvatsku - imamo sjajnu priliku koju trebamo iskoristiti. Prošli tjedan sam imao nekoliko sastanaka s kandidatima za ministre - nastavit ću razgovore. Imam pravo veta, ako mislim da osoba koju mi predlože za ministra nije prava osoba, imat ću svoj stav. Ja ću, također, imati svoje kandidate.

O rješavanju problema duga

Od investitora dobio sam pozitivan „feedback“ - spremni su investirati. Ako do sada imamo već pozitivne rezultate, uvjeren sam da će oni biti još pozitivniji. Prije puta sam bio kod Predsjednice RH - rekao sam da mi je glavni cilj rješavanje duga. Hrvatski će narod, kada formiramo vladu, čuti još više detalja programa. Vrlo sam otvoren prema javnosti - ako možemo smanjiti dug i pokrenuti investicije, to će biti odlično i za građane. U javnosti ćemo jasno komunicirati što je od strateškog interesa, a što nije. Primjerice, energetski sektor je strateški - tu treba vidjeti na koji način možemo pojačati i proširiti naše strateške tvrtke. One koje nisu od strateškog interesa i nemaju vrijednosti - treba privatizirati, kako bismo mogli iskoristiti taj kapital za bolje investicije i smanjenje duga. Sve će ovo imati pozitivan efekt za Hrvatsku.