Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u Središnjici odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, razgovore s političkim partnerima o stručnoj i reformskoj vladi, program reformi za gospodarski rast i razvoj, usuglašavanje najboljih i najkvalitetnijih rješenja…

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O STANJU U MINISTARSTVIMA

Nadam se da nećemo naći još goru situaciju od one za koju znamo da jeste. Morat ćemo napraviti uvid u pravo stanje stvari - da bismo mogli imati kvalitetnu početnu poziciju.

O NAJBOLJIM RJEŠENJIMA

O sustavu zdravstva ćemo razgovarati - pripremili smo mjere. Dakle, o svemu ćemo ozbiljno razgovarati, ovo što čujemo su paušalne ocjene putem medija. Sljedeći tjedan počinjemo pregovarati - sve skupa će dobiti jednu ozbiljnu dimenziju. Zasad nema problema, ali da će sve biti bez njih - neće. Kada ljudi razgovaraju i pokušavaju naći rješenja, uvijek ima različitih mišljenja. Bitno je, međutim, da postoji izuzetno izražena dobra volja napraviti dobar posao. I u kadrovskom smislu.

O ODGOVORNOSTI I UČINKOVITOSTI

S mandatarom imam sastanak danas, a s g. Petrovom u ponedjeljak započinjemo službene razgovore. Dobro je da ćemo i Most i mi biti u poziciji odgovornosti, dakle i u izvršnoj vlasti. Sve ono što planiramo - i govorimo da treba napraviti - morat ćemo realizirati. Zajedno s g. Tihomirom Oreškovićem. Bitno je da radimo i da naš dualni sastav bude funkcionalan i efikasan.

O PROGRAMU REFORMI

Gospodin Orešković je proučavao naš program - koji smo pripremili u zadnje tri godine. Zadovoljan je. Program je izvrsna podloga i okvir za promjene i reforme. Neprestance ponavljamo - bitno je da vlada bude stručna. Najbliži suradnici g. Oreškovića - koji će se, primjerice, baviti financijama, gospodarstvom, poduzetništvom - moraju biti njegov izbor. Mi ćemo mu sigurno predložiti kvalitetne ljude s kvalitetnim referencijama, ali u tom dijelu - i tako je pošteno - njegova treba biti zadnja.

O MINIMALNOJ PLAĆI

Vlada je na odlasku i ne bih više komentirao njihove odluke.