Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je - nakon konzultacija s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, pregovore o novoj saborskoj većini, mogućnost novih izbora, potpise za raspuštanje Hrvatskog sabora…
Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PREGOVORIMA

Imamo našeg kandidata za mandatara. Pokušat ćemo u ovih osam dana preokrenuti ovu priču o 82 potpisa. Ti potpisi su iniciranje jednog postupka, u tom vremenu ćemo još uvijek pregovarati s ljudima s kojima smo već započeli pregovore. Izbori su nam najneprihvatljiviji zbog gubljenja vremena i troška. Ako budu neminovni, prihvatit ćemo izbore.

O SABORSKOJ VEĆINI I IZBORIMA

Pitate me „koje su šanse da presložimo saborsku većinu“? Teško je govoriti o postocima - trudit ćemo se do zadnjeg trenutka. Imamo kandidata za premijera - može biti afirmiran i pokrenuti pozitivne procese u gospodarstvu. S druge strane, ako budu izbori, oni će doći u nezgodnom trenutku - to je praktički ljeto. Bit će mala izlaznost. To nije dobro.

O SJEDNICI SABORA

Nećemo napraviti ništa što bi moglo otezati pozitivne procese - sve mora biti u okviru zakona. Predsjednik Sabora akademik Željko Reiner će odlučiti kada će biti sjednica Sabora. Uključili smo i mogućnost izbora, spremni smo i za njih.

MILOŠEVIĆ: PREUZELI SMO ODGOVORNOST - ZNAT ĆEMO JE PREUZETI I UBUDUĆE!

A na pitanja novinara odgovarao je i glavni tajnik HDZ-a (i saborski zastupnik) Domagoj Ivan Milošević.
- Glasovat će se o tome da se uvrsti u dnevni red Sabora i onda će se odrediti kada će se glasovati o eventualnom raspuštanju Sabora. Zakonski je rok 15 dana - to je predugačak rok. Dakle, vjerojatno će to biti pola tog roka. U tih sedam, osam dana treba smiriti strasti i svi trebaju razgovarati. Znamo u kojoj je situaciji Hrvatska. Disfunkcionalna vlada nije donosila rezultate koje su očekivali građani. I tu smo preuzeli odgovornost, a znat ćemo je preuzeti i ubuduće.