Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je - nakon sjednice Vlade u Banskim dvorima - održao konferenciju za brojne okupljene novinare. Tema: prvih 100 dana rada Vlade RH.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O POLITIČKOJ STABILNOSTI & DIJALOGU

Nastojali smo na tragu našega izbornog programa i programa rada Vlade RH realizirati svoje političke ciljeve - na dobrobit i naše države i hrvatskog društva. Ponovit ću - forte ove Vlade bit će politička stabilnost zemlje. To je nužno, posebice nakon svih turbulencija u 2016. godini. Poruka dijaloga, smanjivanja podjela i tenzija, razvijanja kulture dijaloga, traženja konsenzusa o strateškim pitanjima - to je politika za koju se zalažem i koju ću voditi kao predsjednik Vlade. Istaknut ću - zadovoljan sam angažmanom kolega iz Mosta, ministara u Vladi i partnera u Hrvatskom saboru, kao i manjinskih zastupnika koji nam daju potporu, ali i ostalih zastupnika koji su u brojnim situacijama podržali Vladine prijedloge.

O POZITIVNIM GOSPODARSKIM POKAZATELJIMA

Druga se važna poruka odnosi na gospodarski rast i razvoj: vidjeli ste i sami da su pokazatelji za 2016. - i u trećem i u četvrtome kvartalu - povoljni kada je riječ o rastu BDP-a. Bili su povoljni i kada je riječ o smanjenju javnog duga. Napravili smo - prema mom mišljenju - racionalan i kvalitetan proračun koji jasno signalizira prioritete rada ove Vlade. Oni se zrcale u proračunskim sredstvima. Zaustavili smo trend smanjivanja alokacije sredstava za Oružane snage. To je dobro i korisno, prije svega radi uvjeta rada i života hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika. Povećali smo i sredstva za hrvatske branitelje - to je važna politička poruka dostojanstva i digniteta Domovinskog rata onima koji su dali najviše za Hrvatsku.

O DEMOGRAFSKOJ OBNOVI

Prva smo Vlada koja je institucionalno uredila pitanje demografske obnove. Ministrica Nada Murganić i njezin tim imaju posebnu zadaću tijekom ove godine: na temelju alociranih sredstava razrađivati i realizirati sve mjere koje se odnose na demografsku obnovu.

O POREZNOM RASTEREĆENJU & POVLAČENJU EU NOVCA

Ova Vlada radi na pravnoj sigurnosti - osnaživanju predvidivog pravnog poreznog okvira. To će biti dobar signal za sve fizičke osobe i gospodarske subjekte, ali i za zainteresirane ulagače u Hrvatsku. Plan rasterećenja gospodarstva jedan je od vrlo jasnih napora Vlade RH. Želimo rasteretiti i građane i poduzetnike. Kroz rad Povjerenstva koje smo formirali taj će proces - u dijalogu s poslodavcima i sindikatima - smanjiti troškove poslovanja.

I funkcioniranje i kvalitetan rad državne uprave izrazito su važni. Akcijski plan - koji smo usvojili prije nekoliko tjedana - dao je jasnu zadaću Ministarstvu uprave, ali i svim ostalim resorima, da rade ne samo na privlačenju onih koji su kvalitetni i dobro obrazovani, već i da racionalnošću i sposobnostima na adekvatan način koristimo EU sredstva. Od danas će Vlada svaka dva tjedna imati posebnu točku dnevnog reda - vrlo ćemo detaljno od nadležne ministrice za regionalni razvoj i fondove EU čuti koji su to problemi u apsorpciji sredstava, a  za koje se moraju poduzeti dodatne mjere.

O SURADNJI S LOKALNIM JEDINICAMA

Želim istaknuti da smo usvojili Plan gospodarenja otpadom. Signal je to da prepoznajemo trendove kružnog gospodarstva te nužnost suradnje s jedinicama lokalne i područne samouprave. U ovoj je dvorani održan sastanak svih članova Vlade sa svim županima. Poslali smo poruku, prilično prije lokalnih izbora, koliko nam je važna sinergija rada sa županijama i predstavnicima gradova i općina. Vertikala u funkcioniranju zajedničkih politika i prioriteta treba biti kvalitetno koordinirana.

O DRUŠTVENOJ SOLIDARNOSTI

Vlada smo koja je vrlo jasna opredijeljena za promicanje društvene solidarnosti. Ponovit ću – povećali smo minimalnu plaću više nego što je to od 2012. do 2015. učinjeno kumulativno. Božićnice su isplaćene bez rebalansa proračuna, postignut je dogovor sa sindikatima državnih službi. Nastavljamo razgovor sa sindikatima javnih službi. Odlukom Vlade stavili smo državne i javne zaposlenike u isti položaj, dakle, želimo da socijalni dijalog i otvorenost ove Vlade za sugestije partnera bude nešto po čemu će nas se pamtiti.

O SURADNJI S HRVATSKIM SABOROM

Posebno ističem da sam šest ili sedam puta u ovih 100 dana govorio pred Hrvatskim saborom - mnogo intenzivnije i češće nego što je to bilo uobičajeno. Želimo što bolju suradnju, što više trenutaka da pred hrvatskom javnosti tumačimo naše politike, zakonske prijedloge, smjer u kojim želimo da ide država, a i da emancipiramo europske teme i one vanjskopolitičke. Duboko sam uvjeren da hrvatska javnost - i svi zainteresirani - moraju detaljno znati kakav je kontekst u kojem se nalazimo, koji su naši stavovi i kakvu međunarodnu poziciju Hrvatska želi.

O TRANSPARENTNOM RADU & MAKSIMALNOM ANGAŽMANU

Od kolega ministara očekujem maksimalan angažman. Od prvog smo dana krenuli bez imalo oklijevanja, bez zastajanja i kompromisa. Donijeli smo brojne odluke - nastavit ćemo tim putem. Tim koji sam okupio u stanju je suočiti se sa svim zadaćama koje su u njihovim resorima. Radit ćemo transparentno i otvoreno. Siguran sam da ćemo održati zacrtani smjer. Duboko sam uvjeren da je on dobar za Hrvatsku. Vlada RH i parlamentarna većina bit će snažna potpora da upravo tim putem vodimo Hrvatsku u mandatu pred nama.