Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima konferenciju za novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O NEPRIHVAĆANJU KRSTIČEVIĆEVE OSTAVKE

Kao predsjednik Vlade RH ne prihvaćam najavljenu ostavku potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića.

O SASTANKU KRIZNOG STOŽERA

U Splitu je danas održan Krizni stožer Splitsko-dalmatinske županije u vezi požara koji je, kao što znate, krenuo u noći s nedjelje na ponedjeljak, oko 12:30 sati. Riječ je o jednom od 14 požara koji su bili aktivni u proteklih tri do četiri dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Taj požar je medijski zanimljiv jer je rijetkost da požar dođe do samog grada Splita, do predgrađa. To je, dakle, poanta medijske atraktivnosti, što je prirodno i normalno.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-u-splitu-veliko-postovanje...

O POŽRTVOVNOSTI VATROGASACA

Zahvaljujem svim vatrogascima, svim ljudima koji su sudjelovali u gašenju ovog požara - u obrani kuća, bilo da je riječ u samom Splitu, bilo da je riječ u općinama blizu Splita. Od samih Tugara, gdje je požar krenuo, preko Podstrane, Strožanca, Donjeg i Gornjeg Sitnog, Mravinaca, Solina, svih dijelova na padinama Mosora… Požar se širio velikom brzinom. Obuhvatio je frontu dugačku 14 kilometara, a po dubini četiri kilometra. Riječ je, dakle, o velikom požaru. Kada danas gledamo rezime materijalnih šteta, one su velike i puni smo empatije i suosjećanja s onima čije su kuće bile ugrožene. Desetak je objekata nagoreno. Većina njih nenaseljenih. Izgorjelo je puno šume, maslinika i drugih dijelova na tom području. Niti je jedan objekt od strateškog značaja nije bio ugrožen niti je izgorio. Sve su to vatrogasci požrtvovnošću obranili i spriječili. Na tome im još jednom čestitam i taj su posao odradili na najbolji mogući način.

O ANGANŽMANU HRVATSKE VOJSKE

Kada je riječ o angažmanu Hrvatske vojske, želim komentirati opasku predsjednice Republike Hrvatske, koja je na press konferenciji u Salzburgu kazala da je Hrvatska vojska odnosno Oružane snage mogle biti na požarištu ranije. Hrvatska vojska dolazi na požarište tek na temelju poziva i dogovora s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, dakle u okviru čijeg djelovanja su i vatrogasci. Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane je, zajedno s načelnikom Glavnog stožera, tijekom jučerašnjeg dana - temeljem svog iskustva i mudrog postupanja - predvidio mogućnost širenja požara u onakvim vremenskim uvjetima. Angažirani su pripadnici HV-a da iz Gospića dođu u Split kako bi bili spremni pomoći obrani od požara raketne baze u Žrnovnici. To su pripadnici HV-a i učinili. Tijekom popodneva, oko 15:30 sati, u usmenom dogovoru između čelnika DUZS-a i vatrogasnih zapovjednika u Splitsko-dalmatinskoj županiji - i u dogovoru s Ministarstvom obrane i Glavnim stožerom - donesena je odluka o angažmanu pripadnika HV-a. Trenutno je na požarištu angažirano 438 pripadnika HV-a. Neki su u pričuvi, a neki su angažirani na sanaciji požarišta. Njihov je angažman uslijedio u okviru zakonski predviđenih procedura i u onoj mjeri koja je bila potrebna kako bi pružili pomoć vatrogascima, koji imaju dominantnu ulogu i odgovornost u gašenju požara.

Istodobno, angažirani su piloti kanadera i piloti airtractora. Još jednom zahvaljujem pilotima HV-a na doslovno nebrojenim satima leta. Susreli smo se danas na požarištima sa pripadnicima HV-a - zahvaljujem im. Isto tako, zahvaljujem na liderstvu koje je jučer i danas, zajedno s ministrom unutarnjih poslova dr. sc. Davorom Božinovićem, pokazao potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević.

O SURADNJI ŽUPANIJE I GRADA SPLITA

Želim zahvaliti županu Blaženku Bobanu i splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari na suradnji županijskih i gradskih vlasti, sa svim drugim službama koje nastoje lokalizirati i ugasiti požar.