Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas na konferenciji „Hrvatska - zemlja poželjna za poslovanje?“, održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu.

Učinkovita državna uprava

Nakon konferencije, predsjednik Plenković odgovarao je na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Što se tiče istupa potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića, naglasio je da je suradnja dobra te se Vlada bavi bitnim - gospodarskim rastom i razvojem.

- Suradnja je dobra. Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić ima glavnu zadaću, a to je da se bavi reformom državne uprave. Dakle, da bude učinkovita, da njen rad što manje košta i da se vrednuju oni koji dobro rade. Ni mene ni moju Vladu marginalna pitanja neće odvratiti od bitnog. A bitno je - gospodarski rast i razvoj! Niti je ministar Kovačić nudio ostavku niti je to tema.

Premještaj sukladno zakonu

Vezano za bivšu zamjenicu ministra hrvatskih branitelja Vesnu Nađ, kazao je da su se dva ministarstva dogovorila o njenom premještaju:

- To su pitanja koja su ostala još od prošle Vlade. Nisam znao niti da gospođa Vesna Nađ - nakon što je bila zamjenica ministra - koristi 6+6, niti gdje radi. To nije tema kojom se bavi predsjednik Vlade. Ako su se sukladno zakonu dva ministarstva dogovorila o premještaju jedne državne službenice, i ako je sami premještaj u skladu sa zakonom, to je za mene sasvim u redu.

S Junckerovim timom

Komentirajući dolazak tima predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u Zagreb, predsjednik Plenković je rekao da se radi o timu na tehničkoj razini, s kojim se sastaju kolege na nižoj razini u Vladi.

- Ono što razgovaram s Jean-Claudeom Junckerom odnosi se na pozitivne reforme koje poduzimamo, a smisao posjeta jest potvrditi koji će ciljevi i zadaće biti u vremenu pred nama.

Upitan za HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba, predsjednik Plenković je rekao da će se sutra sastati stranačka tijela, nakon čega će se znati više.

Najoštrija osuda huliganizma

Vezano za slučajeve huliganizma na sportskim terenima, Plenković je istaknuo da huliganizam najoštrije osuđuje te da mu nema mjesta na sportskim susretima.

- To i jest bila tema susreta s čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza. Mislim da kao društvo, kao Vlada, moramo učiniti sve da kreiramo pozitivnu atmosferu. Sport mora biti nešto dobro u hrvatskom društvu. Moramo oživjeti onu klasičnu - zdrav duh u zdravom tijelu. I to je smisao sporta. Divljaštvu tu nema mjesta. To nije imidž Hrvatske koji ja želim i moja Vlada će učiniti sve da to iskorijenimo. Postoji niz mjera koje su druge zemlje provodile i mislim da ćemo morati razmisliti i o nekim novim definicijama kaznenih djela. Što se tiče Zakona o sportu, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport poslala je dopis na koji način trebaju sportski savezi biti organizirani. Zakon koji imamo treba se provoditi, tu nema dileme. Rezultati na Olimpijskim igrama bili su bolji nego ikad te moramo naći način kako da i dalje potičemo sport kako bi nam naši mladi ljudi nastavili donositi pozitivne vijesti i vibracije s natjecanja u svijetu.

http://vijesti.hrt.hr/378809/plenkovic-niti-je-kovacic-nudio-ostavku-niti-je-to-bila-tema