Kandidat za glavnog tajnika HDZ-a Gordan Jandroković sinoć je u gostovanju u Dnevniku HTV-a istaknuo da će HDZ s koalicijskim partnerima razgovarati za nekoliko dana. Dodao je da nema razloga ni za kakvu nervozu ni nestrpljenje, a ponajmanje za postavljanje uvjeta, te kako nije dobar način da se HDZ-u postavljaju ultimatumi.

- S koalicijskim partnerima razgovarat ćemo za nekoliko dana. To smo svima jasno rekli i nema razloga ni za kakvu nervozu ili nestrpljenje, a ponajmanje za postavljanje uvjeta. To nije dobar način, pogotovo ne da se HDZ-u postavljaju ultimatumi.

Naglasio je da za razgovore s koalicijskim partnerima ima dovoljno vremena kako bi se u prijateljskom duhu pronašla najkvalitetnija rješenja koja će zadovoljiti interese birača od centra prema desno.

O kritikama upućenim Vladi zbog otvaranja pregovora Srbije s Europskom unijom u poglavljima 23 i 24, Jandroković je rekao kako je šteta što bivša bivša Vlada Srbiji nije ugradila mjerila za otvaranje pregovora u tim poglavljima. Dodao je kako ih je aktualna Vlada morala naknadno ugrađivati.

- Vlada i diplomacija su učinile što su mogle i Srbija neće moći zatvoriti poglavlja a da ne riješi svih pet otvorenih pitanja. Iskorišteni su mehanizmi koji će apsolutno uvjetovati Srbiji da poštuje ono što je ušlo u pregovaračka stajališta i nema nikakvih razloga za zabrinutost da će ta zemlja moći zloupotrijebiti to što su pregovori otvoreni.

Dodao kako u slučaju bilo kakvog kršenja ili novih provokacija Hrvatska može zatvoriti pregovore i Srbija godinama i desetljećima može pregovarati ako se bude ponašala onako kako se počela ponašati ovih dana.

Na pitanje kako komentira to što službena izborna kampanja počinje tek 16. kolovoza te spekulacije da to odgovara HDZ-u, Jandroković je odgovorio da se u toj odluci predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ponaša u skladu sa svojim ustavnim ovlastima.

- Kampanja će biti duga i sve stranke imaju vremena pripremiti se za nju. HDZ će se kvalitetno pripremiti za izbore.