Izabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović gostovala je sinoć u dnevnicima svih nacionalnih televizijskih kuća (RTL, Nova TV, HTV). Među inim, komentirala je katastrofalnu gospodarsku situaciju u zemlji i potrebu da se o njoj održi tematska sjednica Vlade, Milanovićev govor mržnje, suradnju s Tomislavom Karamarkom, preseljenje Ureda Predsjednice s Pantovčaka…

Prenosimo ključne poruke iz njezinih gostovanja:

O prvim trenucima kao predsjednica

Radili smo do kasno u noć. Spavala sam otprilike dva i pol sata. Nakon proglašenja rezultata dala sam dosta kraćih intervjua i izjava, odgovarala na puno mailova, dopisa, čestitki, SMS-ova… Čula sam se s predsjednicima Slovenije i Slovačke. Znam da u sljedećih pet godina neću imati privatnog života, nego da ću biti u potpunosti posvećena radu za državu, za narod. 

Već sinoć smo krenuli s radom, nema mjesta euforiji, jer je i socijalno i gospodarsko stanje u zemlji vrlo teško. Doista želim raditi na ujedinjavanju, ne želim da se dijelimo - jer imamo previše problema koje moramo riješiti, koji zahtijevaju konsenzus.

O Milanovićevoj „čestitki“

Bilo je dosta obrata, ali sam iskreno vjerovala u svoju pobjedu. Čekala sam rezultate sa suprugom i prijateljima. Dok smo čekali da se prebroji najveći dio glasova, nazvao me predsjednik Josipović i čestitao mi. Danas sam s g. Josipovićem razgovarala u uljuđenoj atmosferi o prijenosu ovlasti. Žao mi je što me nije nazvao premijer Milanović i čestitao - što nije postupio državnički kao i predsjednik Josipović. Nadam se da će to učiniti ovih dana...

O Milanovićevu govoru mržnje

Milanovićeve izjave u izbornoj noći nisu primjerene. Govore najviše o njemu samom - njima je uvrijedio veliki broj građana, što je nedopustivo! Trebao je dati potpuno drugačiju izjavu, kako je uobičajeno u civiliziranom svijetu - da čestitate bez obzira što mislili o svome političkom suparniku. Uostalom, ja sam to učinila kad je njegova Vlada došla na čelo države. U konačnici, meni nije bitno tko ima koji politički predznak, bitno mi je da Hrvatska ide naprijed.

O tematskoj sjednici Vlade & premijerovoj odgovornosti

Još uvijek nisam predsjednica - inauguracija je tek 18. veljače. No čim postanem predsjednica nazvat ću premijera Milanovića i inicirati sjednicu Vlade o vrlo lošem gospodarskom i socijalnom stanju, ali i o mjerama koje ova vlada poduzima ili ne poduzima te kako namjerava dalje. Zahtijevat ću da polože odgovornost pred našim narodom. Ako Milanović to odbije, znači da podcjenjuje hrvatske birače.

O prijevremenim izborima

Ne vjerujem u grčki scenarij, ali puno je ljudi nezadovoljno. A način na koji se radi u Vladi RH predstavlja gubitak za državu. Meni je nepojmljivo, primjerice, da je 11 milijardi kuna iz fondova EU jednostavno ostalo neiskorišteno ove godine „zahvaljujući“ nesposobnosti Vlade. Prijevremeni izbori ne bi nikako značili nestabilnost, nego bi mogli samo prekinuti agoniju u kojoj se trenutačno nalazimo. Ostavljam otvorenom tu mogućnost.

O suradnji s vladom

Apsolutno ću se jednako odnositi prema svakoj vladi bez obzira na politički predznak. Želim doista surađivati sa svima. Želim pozvati na suradnju jer mislim da zajednički možemo učiniti puno više - možemo okupiti ljude, stručnjake… Ali ću istodobno tražiti i odgovornost. Ako treba, bit ću jednako oštra i zahtjevna te prozivati i pozivati na odgovornost svakog tko bude na čelu Vlade.

O zajedništvu ZA izlazak iz krize

Progovarat ću neprestano o problemima u Hrvatskoj - o 318 tisuća nezaposlenih i 320 tisuća građana pod blokadom, o mladima koji odlaze, niskim plaća, mirovinama... Treba se boriti i izboriti za te ljude. Poslat ću na ocjenu ustavnosti Ovršni zakon. Ali pritom ću biti uključiva, slušat ću druge i raditi timski kako bi Hrvatska izišla iz krize. Ne možemo dopustiti da budemo jedna od najsiromašnijih država u EU, da budemo na dnu i po konkurentnosti i po zapošljavanju, kad već imamo toliko preduvjeta za rast i razvoj. Doista možemo biti jedna od najrazvijenijih država.

O sastanku Karamarko-Milanović

Spremna sam inicirati i zajednički sastanak predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i SDP-a Milanovića, ali i s predstavnicima ostalih političkih stranaka, te ponovno stvarati hrvatsko zajedništvo. G. Karamarko je spreman za to. Milanović se, nažalost, još nije oglasio.

O jako dobrom odnosu s Karamarkom

Predsjednica RH je izvanstranačka funkcija. Moja prva stranka je Hrvatska, nisam ničija marioneta i nikada nikome nisam dozvolila da me vodi na daljinski upravljač. Svi to jako dobro znaju. G. Tomislav Karamarko i ja imamo jako dobar odnos međusobnog poštovanja, uvažavanja… Slični su nam stavovi kad je riječ o izlasku iz krize, socijalnoj stabilnosti i konkretnim mjerama.

O preseljenju s Pantovčaka

I dalje sam pri tome da selim u Visoku ulicu. Bio bi to mudar potez jer bismo uz minimalne preinake uštedjeli velik novac. Lokacija je funkcionalna, primjerena, dovoljno zaštićena i u konačnici - bliža je ljudima i Markovu trgu. Zgrada je u vlasništvu Vlade, tako da će preseljenje ovisiti o onoj drugoj strani. Reformirat ću Ured i uvesti neke nove komponente, kao što je ured za zviždače.

O inauguraciji

Želim da na moju inauguraciju dođu hrvatski radnici, seljaci, ribari, ratari, umirovljenici, poduzetnici... Što se tiče stranih gostiju, svi su dobrodošli. Nadam se da će ih biti što više.