Međunarodni tajnik HDZ-a (i saborski zastupnik) dr. Miro Kovač gostovao je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4. Komentirao je, među ostalim, pregovore i zajednička rješenja Domoljubne koalicije i Mosta, smanjenje broja ministarstava, izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Dačića…

Donosimo ključne poruke:

O razgovorima s Mostom

Kolegama iz Mosta smo iznijeli prijedloge ustroja vlade, kao i način efikasnijeg upravljanja agencijama i zavodima. Reakcije su pozitivne. Tijekom poslijepodneva čut ćemo razmišljanja i ideje Mosta o našim prijedlozima. Spajanju javnih poduzeća u holding treba pristupiti vrlo ozbiljno, to ne ide preko noći. Danas čekamo reakciju Mosta na naš prijedlog smanjenja broja ministarstava.

O usuglašavanju najboljih rješenja

Svako rješenje je zajedničko - dogovor Domoljubne koalicije i Mosta. Kolege iz Mosta su jasno rekle koja ministarstva žele na neki način dobiti i popuniti kvalitetnim ljudima. Svaka strana izlaže svoje ideje i razmišljanja. O imenima se još nije razgovaralo odnosno nikakve odluke nisu donijete, najprije treba vidjeti koliko će biti ministarstava u vladi. Odnos između gospodina Karamarka i gospodina Petrova je vrlo kvalitetan. Optimist sam, ako je netko u HDZ-u u svom radnom vijeku pokazao da je borac protiv korupcije i kriminala - onda je to g. Karamarko. To je radio i kao ministar unutarnjih poslova i kao načelnik PU Zagrebačke.

O novom mandataru

Optimistični smo u Domoljubnoj koaliciji da ćemo dovršiti pregovore do 18. siječnja kad bi trebala biti predstavljena vlada. G. Orešković je cijelo vrijeme uključen u razgovore, svakodnevno održava sastanke s g. Karamarkom i g. Petrovom. Stoga su medijski napisi o tome da je on „isključen“ iz toga neistiniti. Upoznao sam g. Oreškovića - prošli tjedan smo bili na kratkom druženju. Vrlo je ambiciozan, motiviran, želi uvesti promjene i zadovoljni smo što je prihvatio dužnost. Očekujem od njega da poveća ugled Hrvatske na planu financija i gospodarstva.

O novoj vladi

Ne znam tko će ući u Vladu, a tko neće. Neki ljudi će imati čast dobiti mjesto u Vladi. To je velika obveza - to treba gledati kao vremenski ograničen dar da možete služiti općem dobru i narodu. Treba se žrtvovati u ovom trenutku za našu zemlju. Svi mi koji smo se borili u kampanji da dobijemo priliku promijeniti Hrvatsku, sigurno ćemo biti počašćeni - ako budemo predloženi - da budemo članovi vlade.

O Dačićevim izjavama

Gospodin Dačić je iskusan političar - ima pravo na svoj izričaj. Hrvatska je članica NATO-a i EU te nije bila dovoljno aktivna na vanjsko-političkom planu. S novom vladom će ojačati taj položaj, što uključuje i jačanje obrambene sposobnosti RH. Sve što budemo činili bit će u skladu sa standardima NATO saveza i obvezama koje proizlaze iz tog članstva. Prema tome ako i uzmemo nešto od spominjanih raketa, Dačić se ne treba bojati.