Prvo: već je i samom najavom tzv. porezne reforme SDP-ova vlada priznala da je dosada vodila krivu fiskalnu politiku. Ili, ako hoćete, katastrofalnu. Drugo: Linićeve i Milanovićeve grijehe SDP sada brutalno lomi preko jedinica lokalne samouprave, kojima oduzima oko 2.5 milijardi kuna prihoda. I to bez ikakvog dijaloga s njima! Treće: Vlada se opet bavi - citirajmo predsjednika Karamarka - parcijalnim rješenjima i pokušajima bez konzistentnog, cjelovitog programa. Na taj način teško je ostvariti ikakve rezultate. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-poreznoj-reformi-sve-dok-hdz-ne-...

Četvrto: tako reći svakomjesečnim promjenama „pravila igre“ rastjeruje se i ono malo preostalih (potencijalnih) investitora. Fiskalna i pravna nesigurnost! Tko će ulagati ako se ne zna što će sutra novog izmisliti ova „eksperimentalna“ vlada?! Peto: tzv. reforma samo fiktivno povećava standard najvećeg broja građana - minimalne plaće povećat će se za svega nekoliko desetaka kuna. Je li to ta „nova pravednost“ ako će najmanje dobiti oni s malim plaćama, a najviše oni s visokim?!

http://hdz.hr/vijest/lokalne/osjecko-baranjski-hdz-losu-poreznu-politiku...

Šesto: vraćanjem poreza na reinvestiranu dobit destimulira se poduzetništvo. Sedmo, osmo, deveto... Ukratko, veliki promet, velika šteta, a mala zarada. Ili nikakva. Zadnjih su dana mnogi HDZ-ovi dužnosnici - kako financijski stručnjaci, tako i predstavnici lokalne i regionalne samouprave - kritizirali to novo lutanje SDP-ove vlade. Prenosimo ključne naglaske:

IVAN ŠUKER: Vlada je priznala - Mea culpa!

Ukidanje poreza na reinvestiranu dobit ovoj je vladi bio jedan od najjačih „argumenata“ za pokretanje gospodarstva. Ako sad žele napraviti nešto sasvim drugo, onda je to javno priznanje - gospodo, vodili smo krivu ekonomsku politiku. Jer sada nemaju nikakvu novu, suvislu ideju, nego nas vraćaju na stanje od prije tri godine. 

Osim toga, ova vlada stalno mijenja poreznu politiku. A u takve se promjene ozbiljni ljudi upuštaju isključivo ako su apsolutno sigurni da će određene mjere pomoći gospodarstvu. Česte promjene tjeraju investitore jer nisu u mogućnosti planirati troškove. Ako, primjerice, imate sto milijuna kuna, hoćete li investirati u državu u kojoj se u zadnje tri godine zdravstveni doprinos smanjio s 15 na 13 posto, pa ga se potom vratilo opet na 15? Također se i PDV promijenio na 25 posto, pa se PDV uslužnim djelatnicima s 25 smanjio na 10, a sada je pak 13! A sada će mijenjati i oporezivanje plaća!

IVANA MALETIĆ: Nepodnošljiva lakoća improvizacije!

Riječju - stihija. Konstantne promjene poreznog sustava najbolji su pokazatelji Vladine loše politike, one stvaraju atmosferu nesigurnosti i nestabilnosti, što svima otežava planiranje poslova i investicija. A sada preko noći smanjuje prihod od poreza na dohodak - i s velikom lakoćom! Zašto? Zato što ne smanjuje prihod u državnom proračunu, već smanjuje prihod lokalnih jedinica - bez ikakvog dogovora, partnerstva i suradnje s njima!

Najpogubnije je ipak to što vlada i dalje ne radi na poboljšanju poslovne klime, poticanju poduzetničke aktivnosti, pozivanju investitora za većim ulaganjima i uklanjanju administrativnih barijera. Same intervencije u poreznom sustavu neće dovesti do rasta i razvoja, kao ni do otvaranja radnih mjesta. 

ŽELJKO TURK (predsj. Udruge gradova): Kršenje Europske povelje!

Naravno da podržavamo porezno rasterećenje građana, ali ne na način da lokalna samouprava ostane bez znatnih sredstava. Dobar dio jedinica lokalne samouprave (JLS) svest će se na prosjački štap i neće imati dovoljno sredstva za samoodržavanje - u biti je to njihovo ukidanje tihim putem! Skandolozno je i da nas nitko još nije kontaktirao na tu temu, a prema Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi državna je vlast dužna komunicirati s JLS-ovima kad su u pitanju odluke koja se njih tiču.

TOMISLAV TOLUŠIĆ (predsj. Hrvatske zajednice županija): A silne državne agencije!?

Nitko ne može biti protiv rasterećenja građana, ali upozoravam da je ovo već treća porezna „reforma“ u zadnjih pet godina nakon koje su JLS-ovi, svaki put, ostali bez dijela prihoda. Lako je tuđim novcem rješavati državne probleme. Ako Vlada provede tu odluku, onda svi moraju znati da će to utjecati na smanjenje standarda građana jer će biti manje novca za gradnju i održavanje škola, manje novca za apliciranje za EU projekte, na kraju će biti i manje novca za košenje trave, čišćenje snijega i financiranje svih komunalnih funkcija koje građanima na lokalnoj razini život znače. Većina građana će dobiti malo ili ništa na neto plaćama, a izgubiti puno na komunalnim uslugama. 

A Vladina obećanja da će nam nekako - ni sami ne znaju kako! - kompenzirati gubitak od 2,5 miljardi kuna? Naslušali smo se takvih priča... Evo, predlažem Vladi da JLS-ovima prebaci dio novca od PDV-a uplaćenog na njihovom prostoru! JLS-ovi su - što se često „zaboravlja“ - već proveli mjere racionalizacije. Primjerice, u mojoj županiji radi 42 ljudi, a više je zaposleno u Agenciji za opremu pod tlakom! Na državnoj razini postoji znatno veći prostor za uštedu, no tu SDP ništa ne dira. Stanje je takvo da bismo već mogli pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom zbog zadiranja u opstojnost JLS-ova.