Suspendiranje Obiteljskog zakona na Ustavnom sudu još je jedan fijasko Milanovićeve vlade! Prvi put se dogodilo da Ustavni sud suspendira cijeli jedan zakon. To sve govori o SDP-ovoj aroganciji, bahatosti i neznanju! Ustavni sud je, naime, ispravno postupio jer bi primjenom ovog zakona nastao pravni kaos. A dosad je Ustavni sud Vladi vratio na popravak čak 24 dokumenta! Stoga - najmanje što očekujemo je da Vlada ponudi ostavku! - jednodušna je poruka s današnje konferencije za medije u Središnjici koju su održali potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner i predsjednik HDZ-ova Odbora za obitelj i mladež mr. sc. Stjepan Adanić.

Izjave Reinera i Adanića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

REINER: SDP je pokazao neznanje i aljkavost!

Ovo je još jedan fijasko Milanovićeve vlade. Prvi put u povijesti Ustavni je sud suspendirao cijeli jedan zakon - dakle, ne samo neke njegove članke i odredbe! Podsjećam, Ustavni sud ovoj je vladi vratio na popravak zbog neustavnosti 24 dokumenta što dovoljno govori o  neznanju, aljkavosti i aroganciji kojom ova vlada pristupa zakonodavnoj aktivnosti. Ustavni sud je - djelujući „vatrogasnom“ mjerom - učinio ono što je bilo nužno da se spriječi šteta primjenom ovog Obiteljskog zakona. I to na 339 strana gusto tipkanih stranica!  U čak 770 točaka Ustavni sud je dao niz argumenata zašto suspendira ovaj loš i štetan zakon.

Arogantni i bahati SDP

Na cijeli niz članaka postoje primjedbe koje se odnose na ugrožavanje vladavine prava i najviših vrednota ustavnog poretka RH. Nedopustive manjkavosti koje ovaj zakon čine nejasnim i nedosljednim - i suprotnosti s drugim zakonima RH - rezultirala je ovim presedanom u donošenju zakona. Podsjećam, HDZ je u Saboru prvi upozoravao na manjkavost i protuustavnost ovog zakona. I da će zakon izazvati pravnu sigurnost i kaos! Isto to su upozoravali vrhunski pravni stručnjaci i nevladine udruge! Na uobičajeni bahati, arogantni i neznalački SDP-ov način sve je to bilo odbačeno. 

HDZ na vrijeme upozoravao

Nijedna država ne mijenja zakone „kao rupčiće“. Postojeći se zakon - star samo 10 godina - mogao popraviti, ali vladajući su to odbili. HDZ je tada konstruktivno upozorio da se zakon uputi na treće čitanje. I taj naš prijedlog su odbili! A onda smo predložili niz amandmana - svi su odbijeni! Ovaj zakon - kada bi bio primijenjen - izazvao bi pravnu nesigurnost i štetu. Odluka Ustavnog suda neće izazvati „pravnu nesigurnost, kao što je - kritizirajući Ustavni sud - govorila ministrica Opačić. Upravo suprotno - onemogućit će pravnu nesigurnost! 

ADANIĆ: Zakon ministrice Opačić je loš i neprovediv! 

Ustavni sud je primoran privremeno obustaviti izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na osnovu Obiteljskog zakona. Svi znamo - Obiteljski zakon je sistemski zakon koji ima općedruštveni karakter i djeluje na osobne i statusne situacije svakog građanina. Uređuje obiteljske odnose i više od svakog drugog zakona ima kapilarne učinke na pojedince i zajednicu. Ulazi u dom svakog čovjeka i izravno utječe na socijalnu stvarnost društva. I prije no što je Obiteljski zakon stupio na snagu - većina njegovih odredaba 1. rujna 2014. bila je osporena pred Ustavnim sudom. A HDZ je neprestano isticao neustavne učinke koje će taj zakon proizvesti u praksi - s obzirom na neodređenost, nedorečenost i međusobnu proturječnost velikog broja odredaba. Ovaj zakon ministrice Opačić je, dakle, loš i neprovediv! 

„Pali“ na svim poljima

Osporena je suglasnost s Ustavom - to naročito ističem - odredaba koje uređuju područja: brak, izvanbračna zajednica, odnosi roditelji-djeca, zaštita prava djeteta, posvojenje, skrbništvo, uzdržavanje, medijacija... U zakonu postoje, dakle, strukturalni nedostaci kao i pojedinačna rješenja koji bi mogli dovesti do njegove konačne disfunkcionalnosti. Stoga, Ustavni sud je ispravno zaključio.

Bolno suočavanje s realnošću

Zašto Ministarstvo socijalne politike i mladih predlaže ovakve neprovedive zakone?! Davali smo im konstruktivne primjedbe - nisu ih htjeli prihvatiti. Sada se moraju suočiti s posljedicama svog nestručnog i nesavjesnog rada! Očekujemo da - poslije ovoga - ministrica Opačić i cijela Vlada ponude ostavku!