Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u Središnjici dao izjavu za medije. Komentirao je, između ostalog, razgovore o novoj vladi, usuglašavanje najboljih rješenja i kriterij stručnosti, SDP-ovo sramoćenje države, program demografske obnove…

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O KRITERIJU STRUČNOSTI

Htjeli smo čuti mišljenje naših ljudi s terena. I proširiti našu bazu podataka stručnim ljudima - koji mogu aplicirati za određena mjesta. Sada je vrijeme da sve počnemo konkretizirati. Kao što smo rekli, to će se događati u sljedeća dva tjedna. Danas su bile konzultacije užeg kruga, a sutra je sjednica Predsjedništva HDZ-a. Izvijestit ću o pregovorima s kolegama iz Mosta. Dakle, redoviti stranački rad.

O SDP-ovu SRAMOĆENJU HRVATSKE

Pitate me „što će nova vlada odlučiti o kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a“? O tome ćemo razgovarati. Do sada nije poštivana procedura kandidiranja. Te je Hrvatska zahvaljujući vladi na odlasku poprilično osramoćena. Razgovarat ćemo o tome hoćemo li imati svog kandidata.

O DEMOGRAFSKOJ OBNOVI

Apsolutno ću se založiti da mjera potpore od 1 000 eura za novorođeno dijete bude realizirana. U našem projektu restrukturiranja, odnosno preformuliranja same vlade - pri čemu smo smatrali da moramo smanjiti broj ministarstava - ipak smo htjeli uvesti novo ministarstvo. A to je ministarstvo vezano uz obitelj, useljeništvo i demografsku obnovu. Demografski problem je uistinu kroničan, rekao bih, vrlo opasan za nas. Smatramo da rješavanju ovog problema treba pristupiti temeljito kroz organizaciju jednog ministarstva.

O NOVOJ VLADI

Pregovori s Mostom apsolutno teku po planu. Dali smo si rok još dva tjedna da sve ispregovaramo. Sve će biti dogovoreno u roku.